Kristína Kožiaková Samospráva

Počas zastupiteľstva to miestami vrelo: Poslanec sa vzdal členstva v dozornej rade, na pretrase platy!

Počas zastupiteľstva sa odohrala výmena názorov niektorých poslancov. Jeden z členov dozornej rady mestskej s.r.o. sa vzdal svojho členstva v dozornej rade.

Ilustračný obrázok k článku Počas zastupiteľstva to miestami vrelo: Poslanec sa vzdal členstva v dozornej rade, na pretrase platy!
Zdroj: Dnes24.sk

Počas jedenásteho bodu programu mestského zastupiteľstva Informatívna správa o výsledkoch hospodárenia obchodnej spoločnosti LESY MESTA BREZNO, s.r.o. za rok 2015 prišlo k výmene názorov medzi poslancami.

Kameňom úrazu boli vysoké osobné náklady, ktoré majú v spoločnosti LESY MESTA BREZNO,s.r.o. Na toto upozornil podpredseda dozornej rady a poslanec mestského zastupiteľstva Vladimír Strmeň.

Vysoké náklady?

„Už v minulom roku som poukázal na vysoké osobné náklady, ktoré sa tam už niekoľko rokov vyplácajú. Osobné náklady, čo sú mzdy a odvody, tvoria z celkových nákladov Lesov mesta Brezna 31,3%. Toto si nemôže dovoliť ani jedna s.r.o.-čka,“ informoval poslanec Strmeň.

Poslanec Andrej Barančok sa prihlásil do rozpravy s „rečníckou otázkou“.

„Pán predseda dozornej rady už druhý rok upozorňuje na problémy, ktoré tam sú. Ja sa chcem spýtať, že či pri preukázaní týchto problémov nie je namieste vymeniť dozornú radu.“

Dozorná rada na pretrase

„Je to zložitá situácia. Dozorná rada je päť členná a na niektoré problémové veci potrebuje nadpolovičnú väčšinu hlasov na schválenie. Vždy som bol prehlasovaný,“ ozrejmil Strmeň. Podľa jeho slov, nie všetci členovia, či už v minulosti alebo v dnešnej dobe hlasovali podľa vedomia a svedomia. Prezradil, že jedna z členiek dozornej rady a zároveň poslankyňa Eva Laurinc Wolframová sa pred troma mesiacmi vzdala funkcie členky dozornej rady.

„Ja som jedným z členov dozornej rady a nemám dojem, že by som nehlasoval podľa vedomia a svedomia a týmto dňom, a touto hodinou sa oficiálne vzdávam členstva v dozornej rade. Môže byť niekto navrhnutý miesto mňa,“ zapojil sa do rozpravy poslanec Jozef Tokár

„Poviem toľko, že pred dvoma týždňami som si vypýtal od dvoch najväčších subjektov mesta Brezna, a to Lesy mesta Brezna a Technické služby mesta Brezna všetku účtovnú dokumentáciu za rok 2015 vrátane mzdových výkazov, účtov a faktúr a tak ďalej. Robíme interný audit, ak sa to dá tak nazvať. O tomto vás budem informovať. V prípade zistenia nehospodárneho zaobchádzania s verejnými financiami budú vyvodené dôsledky,“ dodal na záver primátor mesta Brezna Tomáš Abel.

Riaditeľ to vidí takto

Riaditeľ Lesov mesta Brezno, s.r.o. Milan Dolňan reagoval na slová poslancov.

„Objem mzdových prostriedkov je pre každý rok schválený rozhodnutím primátora mesta ako valného zhromaždenia našej spoločnosti. V žiadnom prípade tento balík nie je prečerpaný. Riaditeľ má plat podľa mestom schválenej mzdovej tabuľky v príslušnej mzdovej tarife a celková výška mzdy môže a je vyplácaná podľa platobného výmeru podpísaného vedením mesta. Prípadné odmeny v rámci roka sú vyplatené len na základe rozhodnutia primátora mesta.“

„Mzdové náklady v spoločnosti Lesy mesta Brezno, s.r.o. sú pravidelne porovnávané s podnikom Lesy Slovenskej republiky, š.p. a ostatnými mestskými lesmi a sú úplne porovnateľné.“

„Komunikujeme aj s právnikom, aby posúdil ďalší postup pri prezentovaní týchto informácií.“

Môže vás zaujímať:

Breznianski poslanci majú na stole kopec tém: Pozrite si ich bod po bode…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM