Jakub Forgács Správy

Počet respiračných ochorení v kraji stúpa: Epidemiológovia zaznamenali aj podozrenie na pandemickú chrípku!

Podľa predpokladov epidemiológov výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne stúpol, je vyšší o 13,2 %. V kraji sa vyskytlo aj jedno podozrenie na pandemickú chrípku typu AH1N1.

Ilustračný obrázok k článku Počet respiračných ochorení v kraji stúpa: Epidemiológovia zaznamenali aj podozrenie na pandemickú chrípku!
Zdroj: TASR

Počet chorých na chrípku podľa epidemiológov mierne klesol. „Z akútnych respiračných ochorení sa z ARO vyvinulo o 6,6 % menej prípadov chrípky,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.

Podozrenie na AH1N1

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v okrese Veľký Krtíš evidovali podľa Tolnayovej koncom tohto týždňa aj jedno podozrenie na pandemickú chrípku (AH1N1) u pacientky (37) z Modrého Kameňa. „Vzorky biologického materiálu na potvrdenie, či vyvrátenie podozrenia na toto ochorenie, zaslali včera do laboratórií banskobystrického RÚVZ,“ pokračovala hovorkyňa.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického (RÚVZ) Márie Avdičovej sa ich vyšetrením nepotvrdila prítomnosť tohto vírusu, ako ani chrípky typu A. „Biologický materiál sa ďalej vyšetruje na prítomnosť vírusu chrípky typu B,“ doplnila Tolnayová.

Chrípka zatvorila školu

V 10. kalendárnom týždni tohto roku je podľa hovorkyne o 10 % menej respiračných ochorení a o tretinu menej chorých na chrípku, ako v rovnakom období roku 2013. „V sledovanom období však bola v Banskobystrickom kraji pre zvýšený výskyt ARO prerušená prevádzka v základnej škole Čakanovce v okrese Lučenec, kde sa pre 78 % chorobnosť začne učiť až po 11. marci,“ spomenula Tolnayová,

Ako pokračovala, epidemiológovia evidujú takmer 5 658 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1719 prípadov na 100 000 obyvateľov. Z toho je chrípke podobných 517 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 157 na 100 000 osôb. „Počet chorých na ARO je v 10. kalendárnom týždni najvyšší v okrese Veľký Krtíš (784 chorých), kde sa ako v jedinom z 13 okresov banskobystrického kraja vyskytujú lokálne epidémie,“ uviedla hovorkyňa.

V počte chorých na ARO nasledujú podľa jej slov okresy Lučenec (619), Rimavská Sobota (579) a Žiar nad Hronom (525), ale aj okresy Brezno, Revúca a Žarnovica. „Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica, Žarnovica a Revúca,“ doplnila. Napriek klesajúcemu výskytu ochorení na chrípku zachovávajú epidemiológovia podľa Márie Avdičovej prísnu epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom chrípky typu AH1N1.

Vzrástol aj počet komplikácií

„V porovnaní s uplynulým týždňom je mierne vyšší počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 4,2 % z celkového počtu chorých,“ informovala Tolnayová, podľa ktorej sa najčastejšie zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (137 prípadov), v 55 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 47 prípadoch zápalom pľúc.

Ochorenia na ARO podľa hovorkyne v tomto týždni v počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu pracujúcich, detí základných škôl a pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov. „Chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) je rovnako najviac medzi pracujúcimi a seniormi. Najmenej chorých na CHPO je medzi najmenšími deťmi,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM