Kristína Kožiaková Rôzne

Počúvate hudbu a zrazu ste myšlienkami doma : 5 piesní, ktoré vám pripomenú Horehronie

Rádiá, internet, televízia. Tisíce piesní vôkol nás. Rôzne žánre, rôzne slová. To všetko človek vníma už takpovediac podvedome. No vo chvíli, keď začujete tieto piesne spomeniete si na svoj rodný kraj. Poznáte ich?

Ilustračný obrázok k článku Počúvate hudbu a zrazu ste myšlienkami doma : 5 piesní, ktoré vám pripomenú Horehronie
Zdroj: TASR

Kristína – Horehronie

„Horehronie“ je pieseň slovenskej speváčky Kristíny, ktorá mala premiéru koncom novembra 2009. Pieseň o najkrajších stromoch zaznela aj na Eurovision Song Contest 2010. Mnohými milovaná, ale niektorými aj nenávidená pieseň vám zaručene myšlienky nastaví na rodný kraj.

Mimochodom vedeli ste, že „Horehronie“ má aj svoju podarenú rege verziu? O tú sa postarala skupina Medial Banana. „Najkrajšie stromy sú na Horehroní každý má dva metre a krásne voní“

Karpina – Prievidza

Teraz prejdime do hudobne celkom iného sveta. Karpina je rocková kapela z Bratislavy, ktorá si vylúžila pozornosť viacerými kontroverznými textami, ako napríklad v skladbe Prievidza. A práve v nej sa spomína aj naša horehronská metropola. „Najväčsia diera je Prievidza, a Prievidza je výborná. Totálna diera je Prievidza, a Prievidza, a Prievidza. Dobrá riť je aj Dubnica, Zvolen, Brezno, Lučenec, Košice aj Banská Bystrica a Kremnica a Gelnica,…“

Ego – Zdravím

Niečo na odľahčenie. Známy slovenský raper Ego – Michal Straka vymenoval vo svojej skladbe Zdravím snáď všetky mestá na Slovensku, nevynímajúc ani Brezno, ktoré spomenie v piesni ako tridsiate piate. Zaujímavé je pokračovanie, keď vyhlási: „A zdravím aj všetky dediny! Borinka, Jajarinka, Jablonov…ale ne neboj.“ To by bola veru poriadne dlhá pesnička…

Ľudová pieseň – To ta Heľpa

Chronicky známa ľudová pieseň, ktorá neodmysliteľne patrí k Horehroniu. Spieva sa v nej síce, že to ta Heľpa je mesto, ale to už pravdaže nikto nerieši. Nedávno jej melódia zažiarila aj v ďalekom svete. Počuli ste jej čínsku verziu? „Zhou Chuan Xiong – HaSaYaKi,“ text si radšej preštudujte sami.

Na Kráľovej holi

Pieseň netreba obzvlášť predstavovať. Zaujímavosťou je, že sa stala známou vďaka filmu Zem spieva (1933). V pôvodnej verzii textu je v prvej slohe vrch naklonený do šumiackej zemi.

Legendy rozprávajú, že text napísal šumiacky vojak bojujúci na ruskom fronte, ktorý bol postrelený a uvedomoval si, že už sa domov pravdepodobne nedostane.

Rôzne verzie tejto piesne si môžete vypočuť na ktoromkoľvek rodinnom stretnutí, kde sa s obľubou spieva hlavne po polnoci.

Narazili ste aj vy na pesničku, v ktorej je spomenuté naše mesto prípadne vaša obec? Pošlite nám tip na brezno@global24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM