Správy

Podarí sa breznianskemu gymnáziu zostrojiť slnečné hodiny či solárnu sušičku byliniek?

Gymnázium Jána Chalupku v Brezne je jediné v regióne, ktoré projekt edukačnej záhrady zrealizovalo. Škola stojí pred veľkou výzvou!

Ilustračný obrázok k článku Podarí sa breznianskemu gymnáziu zostrojiť slnečné hodiny či solárnu sušičku byliniek?
11
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Projekt edukačnej záhrady priťahuje aj učiteľov, ktorí sa do Brezna prišli inšpirovať z rôznych častí Slovenska. Podľa žiakov je vyučovanie v záhrade menej stresujúce, inšpiratívne a podnetné. Zážitkovým učením si lepšie osvojujú a hlavne zapamätajú nové poznatky.

Pozorujú čas rozkladu odpadov

Do samotnej realizácie projektu Záhrady, ktorá učí, sa študenti spolu s pedagógmi pustili v apríli minulého roka. Postupne sa im podarilo zazelenať viac ako 100 m2 nádvoria, vybudovať bylinkovú špirálu, mini sad z ovocných kríkov, kvetinové záhony, dom pre hmyz, jazierko, kompostovisko či zhotoviť paletové sedenie.

Gymnazisti nezaháľali ani po oficiálnom otvorení vynoveného školského dvora. Odvtedy tu už stihli vysadiť nové ovocné stromy, nainštalovať informačné tabule o rastlinách a vybudovať aj tzv. (ne)rozkladisko odpadov.

„Žiaci v odbornej literatúre vyhľadali čas rozkladu rôznych typov odpadov, napríklad ohryzok z jablka, novinový papier, plechovky, igelitové obaly, PET fľaše, iné plasty, cigaretové ohorky, žuvačky a podobne. Tieto zakopali do zeme, označili a budú prevádzať časové pozorovanie rozkladu a systematicky ho zaznamenávať,“ uviedla koordinátorka projektu na gymnáziu Jana Chlebušová.

Podľa jej slov sa edukačný proces v záhrade skutočne rozbehol a to nielen v oblasti prírodovedných predmetov ako biológia, chémia, ekológia, fyzika či matematika, ale mimoriadne tvorivé a pestré sú aj hodiny slovenčiny a výtvarnej výchovy.

Záhrada gymnázia J. Chalupku v Brezne
11
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Premena asfaltového dvora na zelenú záhradu

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré aktivitu školy zastrešuje, vybralo breznianske gymnázium ako pilotnú školu do nového ročníka projektu Záhrada, ktorá učí.

„Znamená to, že svoje skúsenosti budeme aktívne prezentovať pri akciách projektu a poskytovať pomoc ostatným školám pri budovaní záhrady. Pridanou hodnotou pre nás je, že sme získali finančnú podporu 300 eur na vybudovanie nových prvkov v záhrade do októbra 2018,“ informovala Chlebušová.

Jednou zo spomínaných aktivít je aj turné Túlavý autobus po Záhradách, ktoré učia. V rámci neho v uplynulý piatok navštívili gymnázium v Brezne učitelia z rôznych častí Slovenska.

„Pripravili sme pre nich praktické ukážky implementácie prvkov Záhrady, ktorá učí do edukačného procesu. Samotní žiaci im porozprávali, ako sa zážitkovou formou učí chémia, matematika, fyzika, biológia, ale aj slovenský jazyk a výtvarná výchova. Radi by sme boli pre nich inšpiráciou, ako premeniť asfaltový dvor na zelenú záhradu.“

Stoja pred novými výzvami

Vo zveľaďovaní jedinečného školského dvora pokračujú gymnazisti so svojimi pedagógmi aj naďalej. Koncom mája by chceli začať s výstavbou zelenej učebne a do septembra tohto roka vybudovať geopark s meteostanicou, ktorú by mala škola dostať cez projekt IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.

Rovnako plánujú zostrojiť slnečné hodiny, solárnu sušičku byliniek a tiež vyhlásiť súťaž Život stromu našej triedy, v ktorej budú môcť študenti ľubovoľným spôsobom zachytiť, ako sa mení strom počas štyroch ročných období.

„Uvítame a podporíme akékoľvek nápady žiakov, ktorí budú chcieť spestriť našu záhradu. Chceme naplno rozvinúť ich prirodzený tvorivý potenciál, fantáziu a zvedavosť. Dobrá škola musí poskytovať dostatok príležitostí na rozvoj a zmysluplné využívanie bádateľských zručností žiakov a umožniť im získať odpovede nielen na otázky učiteľa, ale hlavne na vlastné otázky,“ dodala Jana Chlebušová.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM