Katarína Oravská Krimi

Podgurážení breznianski tínedžeri: Toľkoto namerali mladému rekordérovi (17)!

Od začiatku roka preverila Mestská polícia Brezno vyše sto osôb mladších ako 18 rokov. Koľko z nich bolo pozitívnych na alkohol v dychu? A čo im za to hrozí? Čítajte ďalej...

Ilustračný obrázok k článku Podgurážení breznianski tínedžeri: Toľkoto namerali mladému rekordérovi (17)!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ak si myslíte, že alkohol láka mladých najmú počas leta, nie je tomu tak. Ako povedal náčelník Mestskej polície Brezno Peter Pančík, mestská polícia nemá zaznamenaný počas letných prázdnin zvýšený počet priestupkov spáchaných mladistvými osobami za porušenie zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzkovaní protialkoholic­kých izieb.

Rekordéri

„Od začiatku roka bolo preverovaných 123 osôb mladších ako 18 rokov a z toho 8 preverovaných osôb bolo pozitívnych na alkohol v dychu,“ uviedol Pančík. Od začiatku letných prázdnin boli zistené tri priestupky požívania alkoholu mladistvými, z toho jedna osoba bola maloletá. „Išlo o 14-ročné dievča z Čierneho Balogu, ktorému bola nameraná hodnota alkoholu v dychu 0,46 mg/l,“ spresnil náčelník breznianskej polície. Naopak, najviac alkoholu v dychu namerali 17-ročnému Brezňanovi, a to 1,22 mg/l.

„Najviac kontrol sa vykonáva pred zariadeniami, kde prebiehajú diskotéky alebo pred reštauračnými zariadeniami, ktoré majú predĺženú otváraciu dobu počas piatkov a sobôt,“ povedal Pančík. „V niektorých prípadoch nám podnet dajú aj občania, že v parku popíja mládež, ale ak sa pri preverovaní zistí, že osoby majú viac ako 18 rokov, v tom prípade sa dychová skúška nevykonáva,“ doplnil náčelník.

Čo ich čaká po vytriezvení?

Ako pokračoval Pančík, tieto priestupky podľa vyššie uvedeného zákona rieši v správnom konaní mesto alebo obec, kde má mladistvý páchateľ trvalý pobyt. „Mladistvému páchateľovi môže byť za uvedený priestupok udelený trest pokarhanie,“ uviedol Pančík. Ako dodal, požitie alkoholu maloletými osobami, ktoré nemôžu byť riešené podľa priestupkového zákona oznamujú Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM