Katarína Oravská Samospráva

Podľa Ľudovíta Kaníka treba zahodiť stranícke tričká: Riešenie najväčších problémov máme vraj v rukách

Pondelkové mestského zastupiteľstva sa opäť zúčastnil aj poslanec národnej rady Ľudovít Kaník. Ako v úvode povedal, kontakt s mestskými poslancami je preňho dôležitý. Ležia mu totiž na srdci problémy Banskobystrického kraja. Dokonca prisľúbil svoju pomoc aj na pôde národnej rady.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Ľudovíta Kaníka treba zahodiť stranícke tričká: Riešenie najväčších problémov máme vraj v rukách
Zdroj: Webnoviny.sk

Nezamestnanosť

Poslanec NR SR v úvode svojho vystúpenie v Brezne hovoril o problémoch, ktoré najviac trápia celé Slovensko a zvlášť náš kraj. V prvom rade je to vysoká miera nezamestnanosti. Podľa Kaníkových slov sa Banskobystrický kraj posledné roky mení, nie však k lepšiemu. „Banskobystrický kraj bol priemyselným krajom. Bol tu veľmi silne zastúpený priemysel v rôznych podobách – chemický, drevospracujúci, kovospracujúci, hutnícky, elektrotechnický atď. Mnoho ľudí nachádzalo prácu práve v priemysle. Dnešná situácia je už len slabým odleskom toho, čo bolo v minulosti. Väčšina podnikov buď zanikla alebo odišla. Zostalo tu pár vlajkových lodí,“ povedal Kaník. Podľa neho musíme urobiť všetko preto, aby sa kraj opäť spriemyselnil. „Od roku 2006 sme sa v rebríčku konkurencieschop­nosti prepadli na 71. miesto. Sme tretí odzadu.,“ uviedol Kaník. Kraj treba podľa neho urobiť atraktívnym pre investorov. Treba preto pokračovať aj v budovaní R1. Problémom je podľa neho aj vysoká cena elektrickej energie. Podľa Kaníka je to jeden z dôvodov, prečo zanikla aj Smrečina v Banskej Bystrici. „Aj keď to bol len jeden z faktorov, ale určite nie nevýznamný,“ myslí si Kaník.

Sociálny systém

S vysokou mierou nezamestnanosti podľa Kaníka úzko súvisí sociálny systém. „Pokiaľ je sociálny systém nastavený tak, že pre nekvalifikovanú pracovnú silu sa neoplatí pracovať, pretože dostane cez sociálne dávky to isté, alebo dokonca viac ako keby išla pracovať, tak nemôžeme očakávať, pokiaľ veríme v zdravý úsudok, že tí ľudia pôjdu pracovať aj keby práca bola. Prizeráme sa na to, že nám rastie armáda ľudí, ktorých financujú všetci, čo pracujú a odvádzajú dane a odvody,“ povedal Ľudovít Kaník. Zmeniť sa to podľa neho dá jednoducho. Treba zmeniť zákony, tak aby bolo výhodnejšie pracovať a nie poberať sociálne dávky.

Stranícke tričká vyzliecť a ťahať za jeden povraz

Podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka sa netreba pozerať na svet cez stranícke videnie. Na riešení týchto problémov sa treba podieľať spoločne. „Riešenie máme v rukách. Ja si myslím, že je to dosiahnuteľné a môžeme sa vrátiť k tomu, aký Banskobystrický kraj dakedy bol. Nebol na chvoste Slovenska v ekonomickej úrovni a v úrovni nezamestnanosti, ako je tomu dnes,“ myslí si Kaník.

Na poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka sa dôkladne pripravili aj naši mestskí poslanci. O tom, čo sa poslanci pýtali a ako im Ľudovít Kaník odpovedal, vám prinesieme článok už čoskoro.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM