Zuzana Vajayová Rôzne

Policajti si posvietia aj na vodičov autobusov

Medzinárodná organizácia TISPOL, ktorá združuje služby dopravnej polície európskych štátov, bude na slovenských cestách od dnešného dňa až do konca týždňa (28.8.) realizovať dopravno-bezpečnostnú akciu.

„Táto akcia je zameraná na vodičov a cestujúcich v autobusoch a na dodržiavanie rýchlosti jazdy všetkých vodičov. Do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zapoja policajti na celom území Slovenska,“ informoval TASR hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Dôvodom pre dopravnú akciu je podľa neho aj väčší počet domácich a zahraničných turistov na cestách, ktorí zvyšujú bezpečnostné riziko v cestnej premávke. Okrem úsekov s najväčšou nehodovosťou sa polícia plánuje zamerať aj na turistické centrá, rekreačné zariadenia a hlavné cestné ťahy smerujúce do dovolenkových oblastí. „Policajti budú kontrolovať, či majú vodiči oprávnenie viesť autobus, či nepožili alkohol za volantom, alebo inú látku znižujúcu ich schopnosť jazdy. Rovnako sa zameriame aj na ďalšie povinnosti vodičov autobusov, ako aj na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti a podmienok pri preprave osôb a nákladu. Kontrolovať budeme aj používanie bezpečnostných pásov cestujúcimi,“ priblížil Slivka s dôvetkom, že rovnako kontrolovať bude polícia aj šoférov osobných vozidiel.

Počas júlovej dopravno-bezpečnostnej akcie bolo skontrolovaných 4981 autobusov, v prípade ktorých bolo zistených vyše 500 porušení predpisov. Ich vodiči prekročili povolenú rýchlosť až v 77 prípadoch.

Vodiči autobusov za prvý polrok tohto roka zavinili 45 dopravných nehôd, pri ktorých vyhasli dva ľudské životy. Pri týchto nehodách sa ťažko zranili tri osoby a ľahké poranenia utrpelo 29 ľudí.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM