Rôzne

Populárna hra si našla miesto aj v Brezne: V oddychovej zóne pribudlo petangové ihrisko

Vďaka citlivému prístupu mestských architektov vzniklo na nábreží Hrona nové petangové ihrisko, ktorého tvar kopíruje tunajšiu aleju.

Ilustračný obrázok k článku Populárna hra si našla miesto aj v Brezne: V oddychovej zóne pribudlo petangové ihrisko
3
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno , TASR

Projekt vo výške 15-tisíc eur na ďalšie zatraktívnenie oddychovej zóny financovalo mesto z vlastných zdrojov. Nábrežie Hrona si breznianska samospráva zobrala na mušku ako zaujímavý verejný priestor, ktorý má veľký aktivizačný potenciál.

Pre každého

V krátkom čase sa jej v tejto lokalite podarilo zrekonštruovať dopravné ihrisko, vybudovať workout, fit park, dve úplne nové detské ihriská a nedávno k nim pribudli aj dve hracie plochy určené na petang. Ide o spoločenskú hru, pôvodom z Francúzska, pre dve družstvá, ktoré sa snažia umiestniť petangové gule čo najbližšie k cieľu.

Výraznou prednosťou tohto športu je, že ho môže hrať každý bez rozdielu veku, pohlavia či telesného hendikepu. „Petangové ihriská sa tešia veľkej obľube aj v ďalších mestách na Slovensku a v zahraničí. V rámci tejto lokality je to ďalší prvok, ktorým budujeme nábrežie na peknú a aktívnu oddychovú zónu pre všetky vekové skupiny obyvateľov,“ približuje primátor Tomáš Abel.

Zásah šetrný k prostrediu

Nové ihrisko sa nachádza v zelenom páse na nábreží Hrona v blízkosti mosta pri železničnej stanici. Pozostáva z dvoch hracích plôch, lavičiek pre hráčov a informačnej tabule, kde čoskoro umiestnia pravidlá hry a prevádzkový poriadok.

Zaujímavým dizajnovým prvkom je trojuholníková lavička, do ktorej stredu časom pribudne drevená plastika.

„Keďže ihrisko je osadené do existujúcej vzrastlej zelene, jeho tvar vychádzal práve z pozície stromov tak, aby nebol nutný ich výrub. Stromy zároveň tvoria prirodzené zatienenie hracej plochy v letných mesiacoch a celkovo dotvárajú prostredie tejto pohodovej hry,“ informoval investičný odbor mestského úradu, ktorý projekt navrhol. Ihrisko je určené pre širokú verejnosť, hráči si ale samozrejme musia doniesť vlastnú sadu petangových gúľ.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Petang
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM