Katarína Oravská Samospráva

Poslanci budú opäť zasadať: Riešiť sa bude rekonštrukcia cesty na Podkoreňovej či parkovanie

Štvrté pracovné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Brezna sa bude konať v pondelok. Poslanci sa stretnú v zasadačke už o 9.00. Toto budú riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci budú opäť zasadať: Riešiť sa bude rekonštrukcia cesty na Podkoreňovej či parkovanie
Foto: Katarína Oravská

Breznianski poslanci budú schvaľovať návrh, ktorým sa mení všeobecne záväzné nariadenie o prevádzkovom čase. Na mestský úrad bola totiž doručená žiadosť a petícia za zrušenie VZN, resp. na udelenie výnimky pre Sport Pub na Mazorníkove. Po rokovaní poslancov danej mestskej časti s majiteľkou prevádzky sa dohodli na kompromisnom riešení.

Účet za minulý rok

Na stole bude aj návrh volebných obvodov a počtu poslancov zastupiteľstva vo volebnom období 2014 – 2018. Podľa návrhov sa počet obvodov nezmení, teda zostanú štyri a ani počet poslancov (21). Teraz má volebný obvod č. 1 osem zástupcov a po novom by malo byť o jedného menej. Druhému a tretiemu obvodu má zostať rovnako ako doteraz po šesť poslancov. Volebnému obvodu číslo štyri by počet poslancov stúpol – z jedného na dvoch.

Zastupiteľstvo sa bude zaoberať aj odborným stanoviskom hlavnej kontrolórky k záverečnému účtu mesta. „S ohľadom na vývoj rozpočtového hospodárenia mesta, nízke zostatky na bežnom účte k 31.12.2013 (oproti minulým rokom), nulový stav na účtoch peňažných fondov k 31.12.2013 ako aj dlhodobý kolísavý vývoj plnenia rozpočtových príjmov – už tradične neodporúčam do budúcnosti zvyšovať dlhové zaťaženie mesta, t.j. neodporúčam zo strany mesta prevziať akékoľvek ďalšie dlhodobé záväzkové povinnosti (úver, odstúpenie pohľadávky, koncesné zmluvy apod.),“ konštatuje Ingrid Veverková vo svojej správe.

Investície

Miestni poslanci budú rokovať o spolufinancovaní a podaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy na realizáciu projektu splaškovej kanalizácie a vodovodu na ul. Potočná, Poľná, Hlboká, Cesta osloboditeľov, IBV Rovne. Mesto by spolufinancovalo projekt minimálne piatimi percentami z oprávnených výdavkov, čo je viac ako 250-tisíc eur.

Riešiť sa na zastupiteľstve bude aj investičná akcia miestnej komunikácie Podkoreňová. Ide o kompletné riešenie rekonštrukcie podkladu a povrchu komunikácie, odvodu súvisiacich dažďových vôd, umiestnenia autobusových zastávok s vybočovacou plochou a verejného uličného osvetlenia. Mesto bude schvaľovať financovanie projektu formou dodávateľského úveru PPP formy v náklade 3 110 007 eur.

Parkovanie

V meste možno pribudnú parkovacie mieste. Poslanci sa budú totiž na pondelkovom zastupiteľstve zaoberať zámerom zriadenia a vybudovania spevnených plôch v meste podľa vypracovaného dokumentu. „Schválením tohto zámeru by bolo možné vybudovať v meste Brezne 812 parkovacích miest, z toho na Mazorníkove 235,“ uvádza dôvodová správa.

Zastupiteľstvo musí raz ročne prerokovať aj plat primátora. Ten je od začiatku roka vo výške 2 382 eur za mesiac. Riešiť sa bude aj problematika obyvateľov Šiašova a Lúčok. Trápi ich stav miestnych komunikácií či nepravidelný odvoz odpadu. Poslanci sa budú zaoberať aj sťažnosťou Country skupiny Vodopád. Podľa predsedu OZ Country skupiny Vodopád Ondreja Pacigu mestské kultúrne stredisko porušilo zmluvu, keď poskytlo priestor určený na nácvik skupiny tretej osobe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM