Katarína Oravská Samospráva

Poslanci si odklepli peniaze na notebooky: Králik si ďalší kupovať nebude, Richter rozmýšľa o tablete

Poslanci si odklepli úhradu čiastkových nákladov spojených s výkonom funkcie poslanca. Peniaze majú presne stanovený účel – kúpa výpočtovej techniky. Je však na každom z poslancov, či si ju dá preplatiť.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci si odklepli peniaze na notebooky: Králik si ďalší kupovať nebude, Richter rozmýšľa o tablete
Zdroj: TASR

Pôvodne to mala byť mimoriadna odmena pre poslancov na zakúpenie výpočtovej techniky. Na základe návrhu mestského poslanca Jaroslava Demiana sa uznesenie preformulovalo ako náhrada výdavkov spojená s výkonom funkcie poslanca. Tak či onak, ide o 200 eur na poslanca na zakúpenie výpočtovej techniky, ktoré mu budú poskytnuté pokiaľ preukáže, že si notebook kúpil.

Dohoda

Ako povedal brezniansky primátor Tomáš Abel na sume sa dohodli na pracovnom stretnutí. Rozpočet tak na tento rok neobsahuje peniaze na zakúpenie výpočtovej techniky, ktoré by inak boli vo výške viac ako 15-tisíc eur. Mesto by totiž zakúpenie jedného notebooku stálo asi 750 eur vrátane softvéru či licencie na antivírový program.

„Dohodli sme sa, že jednorázovo poskytneme poslancom odmenu vo výške 200 eur, z ktorej si budú môcť zakúpiť notebooky, resp. výpočtovú techniku a tým pádom ju nebude kupovať mestský úrad. Je to jedno z úsporných opatrení,“ vysvetlil Abel.

Niektorí zo služobne starších poslancov majú notebooky zapožičané od mesta. Keďže sú staršie, nespĺňajú parametre na zakúpenie nových licencií. Mesto bude žiadať preto o ich vrátenie. „Následne môžeme tieto spätne ponúknuť poslancom, ktorí ich mali vo výpožičke za protihodnotu na odkúpenie,“ doplnil Abel.

Stačí jeden

Ako sa nechal počuť viceprimátor Ján Králik, používa vždy svoju výpočtovú techniku a nebude mať dva počítače, z ktorých by jeden používal výlučne na zastupiteľstvo. Príspevku sa preto vzdal. „Nebudem špekulovať a hľadať nejaký doklad, keď určite si v najbližšej dobe nebudem kupovať žiadnu techniku,“ uviedol Králik. Podľa Demiana je to na zvážení každého poslanca. „Túto náhradu asi tiež nevyužijem. Nepotrebujem so sebou nosiť tri notebooky.“

Erik Richter pri prijal radšej tablet. „Keďže technika ide rýchlo dopredu, namiesto notebooku by som si kúpil nový tablet. V podstate je to to isté a za 200 eur sa dá kúpiť aj dobrý tablet a mám tam viacej vecí, ako na to starom notebooku,“ myslí si Richter.

Poslanci okrem tohto bodu riešili aj ďalšie – určili predsedov a členov komisií, sobášiacich poslancov, odvolali náčelníka mestskej polície, prijali rozpočet na tento rok a tiež odklepli žiadosť o dotáciu na rekonštrukciu synagógy.

Foto: ilustračné

Hlasovanie MsZ Brezno
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM