Katarína Oravská Samospráva

Poslanec Demian o riešení dopravy v centre: Z poslancov 21 dopravných inžinierov!

Vodiči, poznajúc dopravnú situáciu v Brezne, si zjednodušujú cestu cez Vránskeho ulicu. Vyhnú sa tak semaforu v centre mesta. Poslanci sa tento problém snažili vyriešiť. Na mestskom pléne padal jeden návrh za druhým.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Demian o riešení dopravy v centre: Z poslancov 21 dopravných inžinierov!
Foto: Katarína Oravská

Mestský poslanec Daniel Struhár predložil na ostatnom mestskom zastupiteľstve návrh na zmenu dopravného značenia na Vránskeho ulici za účelom väčšej bezpečnosti. Predložil ho na žiadosť dotknutých občanov.

„Dôvodom je skracovanie, resp. zjednodušovanie si prejazdu cez mesto v smere z Banskej Bystrice na Červenú Skalu, práve touto ulicou v čase dopravnej špičky,“ zdôvodnil svoj návrh Struhár.

Ako predkladateľ pokračoval, bývajú tu mladé rodiny, chodník je len na jednej strane a je preto podľa neho nutné túto ulicu označiť ako obytnú zónu a znížiť tak rýchlosť na 20 km/h, alebo znížiť rýchlosť inou dopravnou značkou.

Toto nie je riešenie

Na to sa rozprúdila zaujímavá diskusia. Podľa poslanca Andreja Barančoka, značka nič nevyrieši. Navrhol spomaľovače. Ako povedala mestská poslankyňa Mária Majerčíková za finančnú komisiu, ktorej predsedá, taktiež odporúčajú spomaľovače. Ako reagoval Struhár, zvažoval aj túto možnosť, je však finančne náročnejšia, ale v podstate je mu jedno, akým spôsobom sa tam autá spomalia.

Podľa breznianskeho poslanca Vladimíra Strmeňa ani spomaľovače situáciu nevyriešia, len obmedzia domácich. „Ulica má takmer kilometer, koľko by sme ich tam museli namontovať,“ pýtal sa Strmeň.

Nechajte pracovať odborníkov, neprojektujte, pripravíme s príslušným odborom návrhy, akým spôsobom je to možné riešiť, predložíme do zastupiteľstva a z tých návrhov riešení, kde budú aj orientačné sumy, si vyberiete, ktoré bude najprijateľnej­šie,“ upozornil viceprimátor Ján Králik, ktorému sa však aj tak rozpravu nepodarilo skrátiť.

Vypnime semafor

„Treba si uvedomiť, že keď budú ľudia vedieť, že na Vránskeho je dvadsiatka, tak nepôjdu tade ale Školskou,“ upozornil mestský poslanec Milan Hašan. Ako tiež dodal, okrem toho tam napočítal až osem križovatiek a značku by museli dať všade.

Podľa breznianskeho poslanca Milana Macuľu, je najväčším spomaľovačom premávky v meste a dôvod prečo chodia ľudia Vránskeho ulicou je semafor v centre mesta. „Vypnime semafor a uvidíte, že všetci pôjdu hlavnou cestou. Maximálne by som vytipoval čas, kedy by to mohol byť problém. Je tam hlavný komunikačný ťah, nepôjde nik Vránskou, keď bude odstavený semafor. Vyskúšajte si, jazdu mestom, keď sú vypnuté semafory, to je krása,“ myslí si Macuľa.

21 dopravných inžinierov

„História sa opakuje, 21 dopravných inžinierov sa tu stretlo a projektuje,“ poznamenal mestský poslanec Jaroslav Demian.

Na margo toho, že bolo prítomných len 18 z 21 poslancov pokračoval: „Niekto nám aj chýba, ale môže na diaľku komunikovať.“ Ako dodal situáciu treba riešiť kompletne a navrhol preto doplniť projekt dopravného značenia mesta.

Ako sa ešte vyjadril aj mestský poslanec Ján Račák, ktorí je priamo zainteresovaný, keďže na predmetnej ulici býva, súhlasí, že tam treba znížiť rýchlosť a riešiť situáciu kompletne. „Podporujem návrh, aby prišli riešenia od Mestského úradu a potom to prekonzultujeme aj s obyvateľmi tejto štvrte,“ povedal Račák.

Mestské zastupiteľstvo teda nakoniec uložilo Mestskému úradu na najbližšie riadne rokovanie mestského zastupiteľstva predložiť návrhy na spomalenie dopravy, prípadne zmeny dopravného značenia na Vránskeho ulici, za účelom väčšej bezpečnosti v tejto časti mesta a predložiť návrhy na zmenu a doplnenie projektu dopravného značenia mesta Brezna. Za bolo všetkých 18 prítomných poslancov.

Vodiči nejdú cez mesto, ale Vránskeho ulicou
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM