Katarína Oravská Samospráva

Stopka pre poslanca Kaníka: Na zastupiteľstve opäť nevystúpil

Včera sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Brezne. Zúčastnil sa ho aj poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ľudovít Kaník. Podobne ako v predchádzajúcom prípade, ani tentokrát sa k riadnemu slovu nedostal. Primátor ho požiadal o rešpektovanie rokovacieho poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Stopka pre poslanca Kaníka: Na zastupiteľstve opäť nevystúpil
Foto: Katarína Oravská

Včerajšie mestské zastupiteľstvo opäť navštívil slovenský poslanec Ľudovít Kaník. Podal si ruku s primátorom Jaroslavom Demianom, ktorý ho dodatočne privítal. O 11:25 Kaník požiadal o slovo. V úmysle mal s poslancami diskutovať o nezamestnanosti v regióne. Odvolával sa pritom na paragraf 12 Zákona o obecnom zriadení. Primátor však poslanca už v zárodku jeho prejavu prerušil s tým, že aktuálne vedú rozpravu o majetkových záležitostiach a nie o nezamestnanosti. Podľa Kaníka môže však v súlade so zákonom vystúpiť poslanec NR SR s akoukoľvek témou. Ako Kaník tvrdil, zúčastnil sa už desiatok zastupiteľstiev a všade podľa jeho slov našli spoločnú reč. Kaník nechce viesť polemiku a preto avizuje svoj príchod aj na ďalšie mestské zastupiteľstvo, žiada pritom o zaradenie do programu. Demian mu oznámil, že nemôže zaradiť do programu jeho vystúpenie, ale tému.

Hovoriť chcel o závažných problémoch nášho regiónu

Kaník sa rozhodol kandidovať na župana Banskobystrického samosprávneho kraja. Aktuálne v našom kraji navštevuje zastupiteľstvá, aby sa oboznámil cez poslancov s problémami občanov a snažil sa ich vyriešiť. „Nie je to moja prvá návšteva mestského alebo obecného zastupiteľstva. Absolvoval som už viac než 30 takýchto rokovaní od malých dediniek po veľké mestá v našom kraji, pretože ma zaujímajú problémy občanov a poslanci samospráv, ktorí sú priamo volení občanmi, sú tí najbezprostrednejší zástupcovia občanov. Takže mňa v prvom rade zaujíma názor poslancov. Chcem ho poznať nesprostredkovane a priamo cez nich názor občanov v jednotlivých mestách a obciach a zároveň mám návrhy ako problémy riešiť,“ povedal poslanec NR SR Ľudovít Kaník. Za najväčšie súčasné problémy považuje hrozivú nezamestnanosť a zle nastavený sociálny systém.

Podľa Kaníka ide o politickú záležitosť

Slovenský poslanec sa s takýmto prístupom na zasadnutí mestského zastupiteľstva stretol prvýkrát. „Všade v zásade vítajú, že poslanec národnej rady prichádza so záujmom poznať ich problémy. V prípade, že mesto alebo obec potrebuje nejakú konkrétnu pomoc, ktorú môžem ako poslanec poskytnúť na príslušnej úrovni, veľmi rád to urobím, a to samozrejme by som veľmi rád ponúkol aj mestu Brezno,“ uviedol Kaník. Poslanec v tom vidí politickú záležitosť a snahu u znemožnenie komunikácie. „Som opozičný poslanec a pán primátor patrí k vládnej zostave, takže keď chýbajú argumenty, tak potom sa žiaľ bohu stáva, že dochádza k pokusom umlčať iné hlasy a znemožniť, aby ľudia, ktorí žijú tu poznali aj inú alternatívu, ktorá by mohla znamenať pre nich podstatné zlepšenie,“ myslí si poslanec. Ako ďalej povedal Kaník, vo svojej aktivite neustane a príde aj na ďalšie zastupiteľstvo v Brezne a nepripustí svoje ďalšie umlčanie zo strany primátora. „Dnes to bola výnimočná záležitosť, mňa nie je možné umlčať,“ uzavrel Kaník.

Primátor chce len dodrživať rokovací poriadok

Kaník sa nepokúšal o vystúpenie na Mestskom zastupiteľstve v Brezne prvý a ani poslednýkrát. „Ja som už v minulosti komunikoval s pánom poslancom Kaníkom alebo s jeho asistentkou písomne, kde sme povedali aj napísali, že mestské zastupiteľstvo je z princípu verejným zasadnutím. Môže sem prísť ktokoľvek, samozrejme aj poslanec národnej rady,“ povedal primátor Brezna Jaroslav Demian. Primátor slovo poslancovi národnej rady udelil, ale súčasne ho požiadal, aby rešpektoval rokovací poriadok mestského zastupiteľstva. „My vedieme rokovanie k jednotlivým bodom, rozpravu máme otvorenú k jednotlivým bodom a smerujeme k riešeniu konkrétnych problémov. On chcel vystúpiť všeobecne so všeobecnými problémami, ktoré dopredu nezadefinoval,“ uviedol primátor. Problém teda vidí inde. „Myslím si, že je seriózne aj od poslancov národnej rady, ak chcú prísť na zastupiteľstvo, aby oznámili tému, na ktorú chcú diskutovať. Táto téma sa dá zaradiť do programu príslušného mestského zastupiteľstva, vie sa pripraviť nie len príslušný poslanec, ale vedia sa pripraviť aj poslanci mestského zastupiteľstva, vedia si na daný problém urobiť svoj názor a vieme potom konštruktívne na danú tému diskutovať,“ uzatvára hlava mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM