Katarína Oravská Samospráva

Poslanec Tokár: V živote a v politike sa riadim zásadne zdravým sedliackym rozumom

Pod volebný obvod č. 3 spadá mestská časť Mazorníkovo. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Tokár: V živote a v politike sa riadim zásadne zdravým sedliackym rozumom
Zdroj: Dnes24.sk

Pod volebný obvod č. 3 spadajú ulice Dolná, Horná, Jelšová, Krátka, Lúčky, Martina Benku, Mládežnícka, Mliekárenská, Mostárenská, Nová, Pestovateľská, Potočná, Šiašovo, Vrbová, Cesta osloboditeľov, Hlboká, Lúčna, Májového povstania českého ľudu, 9. mája, Budovateľská a Poľná. Daný obvod zastupujú mestskí poslanci Michal Medveď, Vladimír Strmeň, Eva Skačanová, Martina Daxnerová, Tomáš Abel a Jozef Tokár. Práve s posledným menovaným sme sa o obvode porozprávali.

Čo sa vám za ostatný čas vo vašom volebnom obvode podarilo?
V porovnaní s predchádzajúcim volebným obdobím sa aktivity, ktoré boli zrealizované vo volebnom obvode č. 3 môžu na prvý pohľad javiť ako menej významné, ale z hľadiska bezpečnosti občanov Mazorníka ich hodnotím ako veľmi dôležité. Som rád, že sa nám v rámci sídliska podarilo zabezpečiť jednosmernosť cesty na ulici 9. mája, ktorou sa zlepšila prehľadnosť a plynulosť prejazdu vozidiel a znížilo sa riziko možných kolízií. Konečne bol nainštalovaný, podľa mňa dlhú dobu chýbajúci, informačný panel pre meranie rýchlosti vozidiel, ktorý je už v súčasnosti umiestnený na hlavnej ceste v smere z Brezna na sídlisko Mazorníkovo. K pocitu bezpečnejšieho bývania obyvateľov starého Mazorníka snáď dopomôže rozšírenie kamerového systému pod dohľadom mestskej polície aj v tejto lokalite, ktoré sa bude realizovať v blízkom období.

Čo vás v rámci vášho obvodu teší a čo nie?
Teší ma, že v rámci nášho obvodu spolupracujeme my, poslanci, ako jeden tím. Mnohé problémy našich občanov riešime spoločne a tento prístup si vážim. Taktiež ma teší iniciatíva a pozitívny prístup mnohých občanov, ktorých spätná väzba vytvára v človeku pocit, že veci, ktorým venuje svoj čas a energiu, stoja za to. Čo ma neteší, sú neprispôsobiví občania spôsobujúci nejednu vrásku na čele slušných obyvateľov, ktorí si zaslúžia dôstojný a pokojný život na starom Mazorníku ako aj na sídlisku. Presadzujem, aby v intraviláne mesta neboli vytvárané podmienky pre umiestňovanie takejto skupiny obyvateľov. Som rád, že na základe najnovšieho rozhodnutia poslancov sa v súčasnom období na Mazorníku určite nebude realizovať výstavba bytov pre neprispôsobivých spoluobčanov.

Akí sú občania vášho volebného obvodu?
Asi mi nebudete veriť, ale ja som sa nestretol s občanmi, ktorí by mi podkladali polená pod nohy, alebo sa správali arogantne. Každý máme svoj názor, niekedy rozdielny, avšak som človek, ktorý si názor toho druhého rád vypočuje a bez ohľadu na okolnosti sa v živote a v politike riadim zásadne zdravým sedliackym rozumom. Ľudia z môjho obvodu sú pre mňa veľmi dôležití, ako aj komunikácia s nimi. Viem, že na to, aby kvalita bývania v našej lokalite bola pre mazornícke rodiny lepšia, sa potrebujeme navzájom rešpektovať, podporovať a korektne spolu vychádzať. A myslím si, že takto to v mojom okolí funguje aj v skutočnosti. Na Mazorníku žijem 25 rokov, cítim sa byť jeho patriotom a neviem si predstaviť, žeby som sa z neho niekedy odsťahoval. Som zároveň predsedom spoločenstva vlastníkov bytov, takže problémy spoluobyvateľov považujem za spoločné aj z tejto pozície, nie len z pozície poslanca.

Na čom sa aktuálne pracuje?
Aktuálne sú na Mazorníku naplánované postupné asfaltové rekonštrukcie chodníkov, oprava schodov pred herňou na sídlisku a prepojenie chodníka spájajúceho starý Mazorník so sídliskom. S kolegami poslancami spolupracujeme na uskutočnení dlhoročnej myšlienky vybudovania oddychovej zóny pre Mazorníčanov v lokalite za kostolom. Túto predstavu už roky nosím v hlave a bol by som rád, keby sídlisková časť Mazorníka nebola len o zastavaných plochách, ale aj priestorom pre pokojný relax s kúskom zelene. Pri tejto príležitosti by som chcel vyzdvihnúť veľkú spoluprácu kolegu Tomáša Abela, ktorý je ako zanietený poslanec veľkým prínosom pre náš obvod. Snáď sa nám táto premena, ktorú naše sídlisko potrebuje, už konečne čoskoro podarí. A verím, že ju Mazorníčania ocenia a budú sa z nej naozaj tešiť.

Čo vám vo vašom volebnom obvode chýba?
Určite by som uvítal realizáciu aktivít a investícií, ktoré by skvalitnili občanom Mazorníka ich bývanie. Niektoré sú jednoduchšie, iné sú finančne veľmi nákladné. Na sídlisku mi chýba priestor pre viac zelene, oddychu, pokoja, bezproblémové parkovanie, kvalitné cesty a chodníky, vo viacerých uliciach mimo sídliska nedobudovaná infraštruktúra ako je kanalizácia či vodovod.

Čo z toho by ste riešili ako prvé?
Začal by som tým, že by som uvítal častejšie kosenie a odvoz smetí, dostatok parkovacích miest, zrekonštruované miestne komunikácie a vybudovanie chodníka popri hlavnej ceste pozdĺž Cesty Osloboditeľov až po Vrchdolinku. Potrebné by bolo rozšíriť občiansku vybavenosť o lekáreň, cukráreň, znovu sprevádzkovať a zrekonštruovať telocvičňu na starom Mazorníku, renovovať detské ihriská, no a vybudovať spomínanú oddychovú zónu na sídlisku.

Aké plány vo vašom volebnom obvode máte do blízkej či vzdialenej budúcnosti?
Zvýšený záujem by som venoval tomu, aby Mazorník nebol len miestom pre prežitie, ale pre kvalitné bývanie. Viac pozornosti by som rád venoval nie len nevyhnutným investíciám, ale i tým, ktoré môžu pomôcť urobiť náš život príjemnejším. Smerujem tým k zrekonštruovaniu ihrísk, úprave verejnej zelene a zrealizovaní parku oddychu pre mladých, či starších obyvateľov.

Ak by ste mohli, na čo by ste minuli peniaze vo volebnom obvode č. 3
Ak by som mohol sám vybrať, na čo a kedy by som mohol minúť peniaze pre náš obvod, samozrejme by som sa v prvom rade rozhodol pre tie najzákladnejšie investície a služby, ktoré občania očakávajú, ako sú opravené cesty a chodníky, doriešené parkovanie, vybudovaná kanalizácia, vodovod, častejšie kosenie, odvoz smetí, udržiavanie poriadku nášho prostredia a podobne. Ďalej by som sa snažil zrekonštruovať existujúce ihriská a športoviská, rozšíriť a upraviť zeleň, jednoducho opraviť, zhodnotiť a ochraňovať to, čo už máme. No a do tretice by som sa zameral na nové investície, ako je vybudovanie oddychovej zóny na sídlisku a vytvorenie podmienok pre rozšírenie občianskej vybavenosti podľa potreby obyvateľov.

Na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od mesta?
Najväčšie finančné investície si často vyžadujú práve tie najzákladnejšie veci, ako sú rekonštrukcie ciest, chodníkov a podobne. Ľudia sú radi, keď fungujú, ale veľakrát si ich dôležitosť uvedomujú až vtedy, keď neslúžia tak, ako majú. Ak by som mal rozhodnúť o väčšej finančnej podpore pre náš obvod, ktorá by mala byť určená pre vybudovanie niečoho nového, prípadne niečoho, čo sa už dlhú dobu nevyužíva, vedel by som minúť peniaze na výstavbu vonkajšieho kúpaliska či sprevádzkovanie telocvične na starom Mazorníku po prevode z VÚC do správy mesta.

Aké problémy treba vo vašom obvode riešiť a vyžadujú väčšie investície?
V najbližšom období by bolo veľmi potrebné doriešiť parkovacie plochy v zostávajúcich častiach sídliska, vybudovať kanalizáciu a vodovod na uliciach Potočná, Poľná, Hlboká, Rovne a na Ceste Osloboditeľov a zrekonštruovať cestu vedúcu smerom od kostola popri slovenskej technickej kontrole po hlavnú cestu. Problémov v každom volebnom obvode mesta Brezno je neúrekom, ale financie sú vyčerpateľné. Úprimne povedané, nie som spokojný, koľko sa toho za toto volebné obdobie zrealizovalo, resp. bolo možné zrealizovať v našom volebnom obvode. Som tiež občan a rovnako kriticky vnímam veci, ktoré je nutné ešte riešiť. Malých i veľkých plánov by bolo veľa. A hoci spomínanie nepriaznivej finančnej situácie samospráv sa môže zdať už únavné, ide o reálny fakt spôsobujúci skutočnosť, že nie všetko potrebné je možné aj hneď zrealizovať. Našťastie sa s mnohými kolegami poslancami vieme dohodnúť na spoločných prioritách a aj pri riešení náročnejších situácií sa môžu spoluobčania na nás s dôverou vždy spoľahnúť.

Foto: Jozef Tokár

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM