Katarína Oravská Od Vás

Spoveď ľudí o pracovných možnostiach v Brezne: Z týchto odpovedí cítiť zúfalosť!

Opýtali sme sa vás, ako vnímate pracovné podmienky v Brezne a aj na vaše osobné skúsenosti s hľadaním práce. Prečítajte si zaujímavé odpovede. Od nadšenia majú ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Spoveď ľudí o pracovných možnostiach v Brezne: Z týchto odpovedí cítiť zúfalosť!
Zdroj: TASR

O nelichotivých štatistických údajoch týkajúcich sa nezamestnanosti v našom okrese sme vás už informovali v článku Nezamestnanosť: Aká je situácia v okrese Brezno? Teraz sa pozrime ako to vyzerá v praxi.

Ponuka prevyšuje dopyt

„Pracovné podmienky v Brezne? Robíte si srandu? Mladý energický človek tu nemá uplatnenie,“ v krátkosti zhrnul situáciu Richard v Valaskej

Pracovné podmienky v Brezne sú veľmi zlé aj podľa nezamestnanej Emílie z Mazorníka: „Je tu nedostatočné množstvo pracovných ponúk. Predovšetkým chýbajú ponuky na pozície pre mladých ľudí do 30 rokov. Ponuka je nižšia ako dopyt. Ak sa aj nájde vhodná pracovná pozícia, platové podmienky sú mizerné a nepokrývajú náklady na život.“ Podľa Emílie sú Nároky zamestnávateľov neúmerne vysoké k výške platu. Problémom podľa nej je aj to, že zamestnávatelia často neodpovedajú na zaslané životopisy. „Väčšinou už majú vybratých svojich ľudí, ktorých tam chcú,“ dodáva na záver.

Hľadanie práce sa rovná adrenalínovému športu

Zo štatistík vyplýva, že na jedno pracovné miesto v Brezne pripadá 40 nezamestnaných. Podľa Zuzany sú to len čísla podložené falošnými faktami. „Realita je úplne iná. Hľadanie zamestnania v tomto regióne je pre všetkých serióznych záujemcov adrenalínová športová disciplína,“ myslí si Zuzana z Brezna.

Zamestnávatelia majú prehnané nároky aj podľa Petry z Brezna: „Zamestnávateľ chce od zamestnanca čo najviac za čo najmenší plat – ak teda vôbec nejaký dostane.“ Petra hovorí aj neprofesionálnom správaní: „Zamestnávateľ sa pri prvom kontakte správa ako keby bol “najsamlepší“ a jediný na svete, česť výnimkám.“

Ťažké to majú nielen mladí, ľudia po 50-tke alebo dlhodobo nezamestnaní, ale aj ľudia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí. „Taký človek chce pracovať, ale nenájde si prácu, lebo ho berú ako menejcenného, ale čo sa divíme, veď sme na Slovenku,“ dodáva Mária z Brezna.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM