Rôzne

PREHĽAD aprílových podujatí: Mesto ovládnu hebrejské melódie i mydlové bubliny

Koncert Thesaurus - orientálne hebrejské melódie a židovská hudba odštartujú aprílové podujatia v Brezne a v okolí. Deťom môžete ukázať staré, ale zábavné drevené hračky vášho detstva.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD aprílových podujatí: Mesto ovládnu hebrejské melódie i mydlové bubliny
Zdroj: pixabay

Po zbierkach Musica Globus a Pastorella prichádza súbor pre starú hudbu Solamente naturali s projektom Thesaurus. Ide o rekonštrukciu starých, málo uvádzaných skladieb takmer zabudnutých autorov synagogálnej hudby, upravených pre barokový orchester, originálne sólo nástroje a spev.

Výnimočný koncert Thesaurus hebrejských orientálnych melódií 16. – 19. storočia zaznie 6. apríla 2018 o 19.00 hod. v Synagóge v Brezne.

Medzibrodské kočovné divadlo uvádza trpkú komédiu Jozefa Mokoša: Jánošík podľa Jozefa. Vstupné dobrovoľné. Čas a miesto: 8. apríl o 17:00 Predajná, Spoločenský dom.

Vernisáž výstavy – Výstava prác žiakov Talentária, Súkromnej základnej umeleckej školy Polomka. 11. apríl o 17:00 h Horehronské múzeum Brezno.

Mydlové bubliny

Prvýkrát na Slovensku, prvé divadlo mydlových bublín! Dobrodružstvá Mydlinky a Bublíkа v Bublilande. Obyvatelia čarovnej krajiny a žiaci špeciálnej “bubli-bubli” školy, Mydlinka a Bublík, prenikajú do tajomstiev zaujímavej náuky – mágie skrotenia mydlových bublín.

Na to, aby si našli recept mydlovej bubliny šťastia, oni majú bojovať s magistrom škodlivého bublinafukovania – podfukom, a premeniť všetky jeho hanlivé, dráždivé a trpné bubliny na smiešne! Miesto a čas: 12. apríla o 17:00 hod v Mestskom dome kultúry.

Deti mladšie ako 3 roky lístok nepotrebujú. Zľava pre dôchodcov a invalidov – 50%.

Telgárt hrá a spieva

Folklórna skupina Telgárt a obec Telgárt pozýva všetkých priaznivcov folklóru na program Telgárt hrá a spieva, ktorý sa uskutoční pri príležitosti 60. výročia založenia FS Telgárt dňa 13. apríla 2018 o 18.30 hod. v Gymnáziu A. Sládkoviča v B. Bystrici a 14. apríla 2018 o 18.00 hod. v Kultúrnom dome v Telgárte.

Hoci už sviatky skončili, Základná umelecká škola Valaská pozýva na Veľkonočný koncert, ktorý sa uskutoční dňa 15. apríla 2018 o 15.00 hod. v kostole sv. Martina vo Valaskej.

Folklórny súbor Mostár-senior a ženská spevácka skupina FS Mostár pozývajú na galaprogram Poďte, ľudia, na divy, dnes tancujú šediví…, ktorý sa uskutoční v 1. premiére dňa 20. apríla 2018 a v 2. premiére 21. apríla 2018 o 18.00 hod. v Mestskom dome kultúry v Brezne. Predpredaj vstupeniek v TIK Brezne, Nám. gen. M. R. Štefánika 3.

Šachový turnaj

20. ročník turnaja! Hrá sa podľa pravidiel FIDE pre Rapid šach na 7 kôl, tempom hry 15 min. pre každého hráča. Prihlášku je potrebné zaslať do 18.4.2018 na email: opbrezno@gmail.com, mhorackova07@gmail.com, prípadne osobne doručiť v deň konania turnaja počas prezentácie (potvrdenie účasti najneskôr do 18.04.2018). Vstup voľný. Turnaj sa uskutoční 21. apríla o 08:30 h Brezno, Centrum voľného času.

XIX. ročník Slávnosti svätého Juraja

Obec Podbrezová vás srdečne pozýva na XIX. ročník podujatia Jarná slávnosť svätého Juraja, ktorá sa uskutoční v nedeľu 29. apríla 2018 v Lopeji.

Atrakcia vyhľadávaná turistami nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia poteší návštevníkov Horehronia a Gemera aj v roku 2018. Ozubnicový parný rušeň so súpravou historických osobných vozňov bude počas nasledujúcich sobôt premávať medzi Tisovcom a Sedlom Zbojská: 30. apríl, 2. jún, 30. jún, 21. júl, 4.august, 18. august, 1. september, 15. september.

Staré drevené hračky

Horehronské múzeum v Brezne vlastní vo svojich zbierkach takmer 300 hračiek, líšiacich sa typom materiálu, rokom vzniku či spôsobom použitia.

V rámci cyklu múzejné perličky vám múzeum v mesiaci apríl predstavuje jednoduché zvukové hračky, ktorých cieľom bolo deti zabaviť i upokojiť. Príďte sa pozrieť na to ako vyzerala jednoduchá detská hrkálka, klepáč, či aj dnes známy rapkáč.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM