Katarína Oravská Samospráva Samospráva

PREHĽAD: Mestskí poslanci o banskom skanzene aj o podniku, ktorý má Rómov naučiť pracovať

Včera sa konalo šieste pracovné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Brezna. Prinášame prehľad tém, ktoré mestskí poslanci včera preberali.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Mestskí poslanci o banskom skanzene aj o podniku, ktorý má Rómov naučiť pracovať
Foto: Katarína Oravská

Ako prvé sa riešilo plnenie uznesení mestského zastupiteľstva k 31. októbru 2013. Mestskú poslankyňu Máriu Majerčíkovú zaujímali opatrenia ohľadom nelegálnych stavieb na území mesta. Podľa jej slov pokiaľ nepristúpime k aktívnemu riešeniu, nemôžeme sa čudovať, že v regionálnych voľných sú volení extrémisti.

Podľa prednostky Mestského úradu Brezno Ivany Kružliakovej terénni pracovníci mapujú stav a ako náhle majú podozrenie na nelegálnu stavbu kontaktujú mestskú políciu, ktorá následne zisťuje, či bolo vydané stavebné povolenie. Potom sa to rieši v zmysle platnej legislatívy. Prednostka podotkla, že ide o dlhodobý proces, už len preto, že výzvy si ľudia často neprevezmú a musia hľadať iný spôsob, ako im ich doručiť.

Počas zimy budú dve otvorené klziská

Majetkové záležitosti bývajú tradične súčasťou každého mestského zastupiteľstva. Poslanci odhlasovali žiadosť občianskeho združenia aktívnych Brezňanov Zaber o výpožičku pozemkov na realizáciu otvorených klzísk. Žiadosť prešla hladko. Nikto sa ani neprihlásil do rozpravy. Na ihriskách na ČSA a MPČĽ tak vzniknú počas zimy klziská.

Otvorené klziská chce OZ Zaber vybudovať dočasne, a to v období od decembra tohto roka do marca budúceho roka. Klziská budú realizované na náklady žiadateľov, sponzorov a dobrovoľných darcov. Vybudované a prevádzkované budú v spolupráci so Stredoslovenskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou. Klziská budú slúžiť občanom a vstup na ne bude bezplatný. Vzhľadom na to, mesto požičia pozemky zadarmo.

Banský skanzen aj arborétum

Poslanci podporili aj žiadosť občianskeho združenia Horehronská banská cesta o prenájom pozemku na Banisku v Brezne na dobu neurčitú za symbolické jedno euro ročne. Združenie tu plánuje veľké veci. Chcú obnoviť arborétum Banisko, vybudovať náučný historicko-banský chodník a tiež banský skanzen. Súčasťou projektu bude aj oddychová zóna pre miestnych, ale aj návštevníkov Brezna. Pozemky budú pritom voľne prístupné verejnosti.

Viacerým mestským poslancom sa táto myšlienka zatraktívnenia mesta páčila a v rozprave jej vyjadrili podporu. Mestského poslanca Dušana Švantnera zaujímalo, z akých prostriedkov sa to bude stavať. Podľa zástupcu občianskeho združenia Ľubomíra Longauera predpokladaný rozpočet je 30-tisíc na dva roky, pričom všetko pôjde z ich vlastných zdrojov.

Povodňový varovný výstražný a predpovedný systém

Zastupiteľstvo schválilo žiadosť Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu o nájom pozemku o rozlohe 100 metrov štvorcových na Pionierskej ulici na dobu neurčitú za sto eur ročne. SHMÚ tu umiesti pozorovací objekt v rámci projektu POVAPSYS – povodňový varovný výstražný a predpovedný systém, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu.

Mestský podnik služieb alebo ako naučiť Rómov pracovať

Na pretras sa dostal aj Mestský podnik služieb. Napriek tomu, že mestské zastupiteľstvo schválilo zriadenie tohto podniku už vo februári tohto roka a včera mali poslanci na stole len schválenie prvého konateľa a zakladateľskej listiny spoločnosti, rozvírila sa búrlivá diskusia. Jozef Tokár sa vyslovil zásadne proti. V Mestskom podniku služieb nevidí perspektívu a niekoľkokrát zopakoval, že to nebude fungovať.

Zjednodušene ide o to, že podnik má riešiť rómsku problematiku v Brezne. Rómovia by mali cez podnik začať pracovať a vykonávať pre mesto a jeho obyvateľov jednoduché potrebné činnosti, ako napríklad kosenie či odpratávanie snehu. Podľa poslankyne Majerčíkovej má mesto len dve možnosti – tváriť sa, že tu žiaden rómsky problém neexistuje alebo ho riešiť. Podľa jej slov, ak pomôžeme tejto komunite, pomôžeme tým sebe, pretože žiaden podnikateľ Róma nezamestná.

Nové turisticko-informačné centrum?

V súčasnosti funguje na námestí Turisticko-informačná kancelária (TIK). O prenájom priestorov požiadala oblastná organizácia cestovného ruchu Nízke Tatry Juh. Prevádzkovať tu chcela taktiež turisticko-informačné centrum, ale v podstate na vyššej úrovni. Otvorené malo byť aj mimo pracovné dní a vo večerných hodinách. Plus mala v pláne spolupracovať aj s podnikateľskými subjektmi, čím sa zvýšila kvalita poskytovaných služieb. Pred moderným informačným centrom mali prebiehať aj rôzne kultúrne prezentácie. Poslanci však tento nájom neschválili. Zatiaľ teda pôvodný TIK zostáva.

Priestory si chcela organizácia prenajať na 5 rokov za euro mesačne. Zároveň OOCR Nízke Tatry Juh Klaster Horehronie – ZCR požadujú ročný príspevok od mesta vo výške 15-tisíc eur ročne. Tieto prostriedky mali ísť na chod informačného centra, ale aj na rozvoj regiónu. Mesto by teda ušetrilo cca 12-tisíc ročne, keďže na TIK ide v súčasnosti približne 27-tisíc ročne.

Predčasný koniec

Po majetkových záležitostiach si mestskí poslanci dali obednú prestávku. Po nej sa však počet poslancov zredukoval natoľko, že zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné, takže ho primátor prerušil. Pokračovanie bude zvolané do 14 dní.

Poslancom zostali na stole tieto body: informatívna správa o výsledkoch hospodárenia spoločnosti Fantázia Brezno za minulý rok, správa o stave a vývoji pohľadávok, návrh na zmenu v rozpočte mesta na rok 2013, návrh na rozšírenie služby sociálneho taxíka a schválenie dotácie na poskytovanie služby sociálneho taxíka v meste na budúci rok, spolufinancovanie mesta a podanie o nenávratný finančný príspevok na podporu aktivít v oblasti separovaného zberu.

Jednotlivým témam sa budeme venovať v samostatných reportážach.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM