Katarína Oravská Samospráva

PREHĽAD: Mestskí poslanci o krematóriu aj Agentúre podpory kultúry a športu

Včera sa konalo piate pracovné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Brezna. Prinášame prehľad tém, ktoré mestskí poslanci včera preberali.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Mestskí poslanci o krematóriu aj Agentúre podpory kultúry a športu
Foto: Katarína Oravská

Krátko po desiatej hodine ráno primátor otvoril zastupiteľstvo. Z celkové počtu 21 poslancov bolo prítomných 16. Zastupiteľstvo bolo teda schopné sa uznášať.

Prvým bodom rokovania poslancov bolo plnenie uznesení mestského zastupiteľstva ku koncu augusta tohto roka. Poslankyňu Petru Dzurmanovú a poslanca Jána Pampuríka zaujímalo, ako je to s zjednosmernením ulíc za budovou Mestského kultúrneho strediska Brezno. Podľa vedúcej odboru životné prostredie, rozvojových programov a stavebného poriadku. Eleny Gregorová je projekt pripravený a schválený a jeho realizácia je otázkou činnosti správcu.

Na rokovací stôl sa dostal aj návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Brezna o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území nášho mesta. Mestský poslanec Tomáš Abel navrhol niekoľko zmien, ktorými chcel vyjsť v ústrety hlavne občanom, aby sa znížil hluk a nedochádzalo k rušeniu nočného pokoja. Podľa Viery Noskovej, vedúcej odboru služieb občanom sú niektoré doplňujúce návrhy Abela protiústavné. Uznesenie bolo schválené.

Kde bude krematórium?

Asi najviac z rokovacieho času si ukrojili majetkové záležitosti. Poslanci okrem iného v tomto bloku neschválili žiadosť o odkúpenie pozemku v Michalovej. Podľa Márie Majerčíkovej ide o veľký pozemok, ktorý by mohlo mesto predať lepšie v budúcnosti. Proti predaju sa vyslovil aj Jozef Tokár.

Pohrebné služby požiadali o predaj a nájom pozemku v miestnej časti Rohozná za účelom zriadenia krematória. Podľa územného plánu je však pre krematórium vyčlenené aj miesto na Krtičnej, čo je bližšie k Breznu. Poslanci preto návrh zobrali na vedomie a o lokalite chcú s pohrebnou službou ďalej jednať.

Agentúra podpory kultúry a športu

Primátor predostrel poslancom otázku týkajúcu sa financovania kultúry a športu v Brezne. Technické služby Brezno by mali rozšíriť svoju činnosť a do budúcna spravovať všetky budovy mesta a organizácie zriadené mestom. Mestské kultúrne stredisko a Mestský športový klub by mali zaniknúť, resp. zlúčiť sa v rámci novovzniknutej organizácie s názvom Agentúra podpory kultúry a športu v Brezne. Demian zdôraznil, že ide len o prerozdelenie kompetencií a žiadna činnosť daných organizácií nezanikne. Viacerým poslancom však chýbala bližšia analýza či konkrétne čísla ako sa daná racionalizácia prejaví. Poslanci s primátorom sa zhodli na tom, že si dohodnú pracovné stretnutie, kde budú na túto tému podrobne diskutovať a následne sa ňou budú opäť zaoberať na ďalšom zastupiteľstve.

Dotácia pre inšpiratívny festival

Poslanci odsúhlasili dotáciu vo výške 4-tisíc eur Divadelnémo súboru Jána Chalupku na organizovanie Divadelnej Chalupky 2013. Poslankyňa Martina Daxnerová pritom pripomenula, že minulý rok im schválili dotáciu 3-tisíc eur, ktorá však nebola vyplatená.

Poslankyňa Mária Majerčíková navrhla kúpiť a osadiť elektronické informačné tabule, tzv. spomaľovače na cestu v Bujakove. Hoci by obyvatelia mali najradšej vybudovaný chodník, na ten mesto nemá.

Poslanec Tomáš Abel navrhol prijať všeobecne záväzné nariadenie o zákaze fajčenia v priestoroch detských ihrísk, ktoré sú majetkom mesta. Takisto navrhol zapracovať do budúcoročného rozpočtu financie na opravu detských zariadení vo výške 7-tisíc eur. Navrhol tiež dať merač rýchlosti na cestu na Vrchdolinke v smere od Čierneho Balogu do Brezna. Ani v tomto prípade totiž mesto na vybudovanie chodníka nemá financie. Zvýšiť bezpečnosť chce teda aspoň takýmto spôsobom.

Oddychová zóna na Mazorníkove

Abel by tiež chcel zriadiť oddychovú zónu pre seniorov a rodiny s deťmi na sídlisku Mazorníkovo, konkrétne v miestach za kostolom. Práve táto lokalita je zarastená a vyhľadávajú ju hlavne mladí. Táto plocha je podľa územného plánu vyčlenená na výstavbu bytov. Za sa vyjadril aj Jozef Tokár.

Obyvatelia Dolnej a Potočnej ulice na Mazorníkove by sa mohli dočkať chodníkového prepojenia. Vyplýva to z návrhu poslankyne Martiny Daxnerovej.

Mestská poslankyňa Petra Dzurmanová bojovala za schválenie svojho návrhu vybudovať osvetlený priechod pre chodcov na ceste pred vstupom na most v smere na autobusovú a železničnú stanicu v Brezne. Podľa Demiana by to však mal realizovať vlastník či správca komunikácie a nie mesto. Daná komunikácia spadá pod regionálnu správu ciest. Návrh nakoniec neprešiel.

Krátko po šiestej večer zasadnutie skončilo.

Jednotlivým témam sa budeme venovať v samostatných reportážach.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM