Katarína Oravská Samospráva

PREHĽAD: Mestskí poslanci o predaji bývalých kasární aj o rozpočte na najbližšie tri roky

Včera sa konalo siedme pracovné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Brezna. Išlo o posledné stretnutie mestských poslancov v tomto roku. Prinášame prehľad tém, ktoré preberali.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Mestskí poslanci o predaji bývalých kasární aj o rozpočte na najbližšie tri roky
Foto: Katarína Oravská

Poslanci preberali návrh všeobecne záväzného nariadenia o určení výšky finančných prostriedkov určených na mzdy a prevádzku na žiaka základnej umeleckej školy, dieťa materskej školy, dieťa školského zariadenia, v zariadeniach školského stravovania na jedno hlavné jedlo a doplnkové jedlo zriadených na území mesta Brezna na rok 2014. Podľa návrhu by mala ísť na žiaka základnej umeleckej školy v individuálnej forme vyučovania 760 eur, v skupinovej forme vyučovania 464 eur. Na dieťa materskej školy mesto určilo dotáciu 1 620 eur, dieťa školského klubu 354 eur, dieťa centra voľného času skoro 234 eur. Na hlavné jedlo v jedálňach bola určená dotácia vo výške viac ako 70 centov a na doplnkové jedlo viac ako 14 centov.

Mesto kasárne aktuálne nevyužíva

V rámci majetkových záležitostí sa dostal zastupiteľstvo na stôl predaj stavieb a pozemkov v objekte bývalých kasární J. Švermu v Brezne cez obchodnú verejnú súťaž. Väčšia časť kasární, ktorú vlastnil štát bola už predaná. K fyzickému prebratiu kupcom ešte nedošlo, je to však len otázka času. Zatiaľ sa nevie, čo daný subjekt s kasárňami plánuje. V objekte však menšiu časť vlastní ešte mesto. Práve o tej sa rozhodovalo na včerajšom zastupiteľstve. Ide o časť pozdĺž nového cintorína, kde sa postavené haly a prístrešky.

Mesto majetok aktuálne nevyužíva. Poslanci sa aj napriek tomu postavili proti jeho predaju. Podľa viacerých poslancov by malo mesto počkať na zámer nového majiteľa časti kasární, ktorú už štát predal. Podľa predstáv viacerých poslancov, by tam mohlo byť parkovisko a do budúcna by sa tam mohli presunúť aj technické služby.

Elektronizácia služieb mesta nás čaká tak či tak

Mestský poslanec Tomáš Abel navrhol zrušiť uznesenie mesta týkajúceho sa spolufinancovania projektu elektronizácie služieb mesta vo výške minimálne 5 % celkových oprávnených výdavkov. Zvyšok financií na elektronizáciu by išlo z európskych peňazí. Podľa Abela boli poslancom poskytnuté informácie, ktoré nepodliehali skutočnosti. Viacerí poslanci podľa neho na návrh prikývli, pretože si mysleli, že mestu budú vrátené peniaze, ktoré už do elektronizácie vložilo predtým. Podľa Abela by preto mali byť peniaze, ktoré by sa vložili do projektu radšej použité pre občanov, napríklad na opravu ciest a chodníkov.

Podľa slov primátora však ide o jedinečnú šancu. Informatizácia nás tak či tak totiž čaká. Vyplýva z platnej legislatívy. Teraz je však možnosť spraviť ju z časti za európske peniaze. Poslanci si pri tomto bode dali pracovnú prestávku. Po nej Abel svoj návrh stiahol.

Rozpočet má problémové oblasti

Milan Palovčík predložil žiadosť občanov časti Kozlovo o opravu miestnej komunikácie, ktorá bolo mnohokrát zničená povodňami. Poslanci zobrali žiadosť na vedomie.

Mestskí poslanci zobrali na vedomie ja odborné stanovisko hlavnej kontrolórky k rozpočtu mesta na budúci rok. Ingrid Veverková vo svojej správa vypichla niekoľko problémových oblastí, týka sa to najmä výberu daní.

Zastupiteľstvo schválilo aj návrh rozpočtu mesta na roky 2014 – 2016. Návrh rozpočtu na budúci rok je zostavený ako vyrovnaný. Roky 2015 a 2016 majú byť prebytkové.

V prvom polroku zasadnú poslanci štyrikrát

Poslanci schválili aj návrh harmonogramu a programu zasadnutá zastupiteľstva v prvom polroku 2014. Dokopy by sa mali stretnúť štyrikrát, pričom jedno zasadnutie bude slávnostné pri príležitosti oslobodenia Brezna. To by sa malo konať koncom januára.

Mestské zastupiteľstvo schválilo vyplatenie paušálneho príspevku na úhradu zvýšených nákladov spojených s vykonaním obradov uzavretia manželstva a ostatných obradov pre sobášiacich a rečníkov za rok 2013 vo výška 1,66 €/1 obrad za obdobie január – máj 2013 a vo výške 1,99 €/1 obrad za obdobie jún – december 2013. Poslankyňa Martina Daxnerová sa svojho príspevku vzdala. V jej prípade išlo dokopy o sumu necelých 20 eur.

Jednotlivým témam sa budeme venovať v samostatných reportážach.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM