Katarína Oravská Samospráva

PREHĽAD: Mestskí poslanci o sociálnom taxíku aj o vyčlenení financií na opravu ciest a chodníkov

Včera sa konalo pokračovanie šiesteho pracovného zasadnutia Mestského zastupiteľstva mesta Brezna. Prinášame prehľad tém, ktoré mestskí poslanci preberali.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Mestskí poslanci o sociálnom taxíku aj o vyčlenení financií na opravu ciest a chodníkov
Foto: Katarína Oravská

Jednou z tém rokovania mestských poslancov bola aj správa o vývoji pohľadávok. Ku koncu septembra tohto roka sa výška pohľadávok vyšplhala na viac ako jeden milión eur. Všetky pohľadávky sa sledujú. Nepriaznivá situácia pretrváva u pohľadávok za nájom bytov a nebytových priestorov.

V rámci zmeny rozpočtu navrhla poslankyňa Petra Dzurmanová presunúť finančné prostriedky v rozpočte vo výške 1 700 eur na dva stožiarové výložníky, ktoré by mali byť umiestnené na priechode pre chodcov na Rázusovej ulici a na priechode pred mostom na železničnú a autobusovú stanicu. Poslanci zmenu rozpočtu schválili.

Sociálny taxík sa bude rozširovať

Zastupiteľstvo včera okrem iného schválilo aj rozšírenie služby sociálneho taxíka v Brezne v roku 2014, pričom poskytovatelia služby by mali dostať dotáciu vo výške viac ako 17-tisíc eur, z toho Slovenský Červený kríž vyše 11-tisíc eur a firma Srnkapharm vyše 6-tisíc eur.

Červený kríž zriadil službu sociálneho taxíka v meste v roku 2010. Podľa primátora je však stále nenaplnení dopyt po službe. O poskytovanie tejto služby prejavila záujem firma Srnkapharm. Rozšíriť by sa tak mal časový rozsah poskytovanej služby, a to zo súčasného času v pracovné dni od 6.30 do 14.30 na 5.30 – 15.30.

Oprava chodníka popri Hrone

Poslanec Ján Králik predložil návrh na vyčlenenie financií v rozpočte mesta na rok 2014 na vyasfaltovanie chodníka popri nábreží Hrona v lokalite ŠLN vo výške 35-tisíc eur a na úpravu odstavnej plochy, ktorá je prístupná z ulice Hradby vo výške 30-tisíc eur. Daný chodník je podľa Králika vyhľadávanou zónou, pričom je v dezolátnom stave a dané tzv. parkovisko je podľa neho hanbou Brezna.

Mestský poslanec Ján Pampurík navrhol vyčleniť tiež 17-tisíc eur pre Základnú školu s materskou školou Karola Rapoša vo výške 17-tisíc eur na výmenu vodovodných a kanalizačných stúpačiek. Poslanci návrhy schválili.

Rekonštrukcia Nálepkovej

Zastupiteľstvo odkleplo aj návrh poslanca Milana Palovčíka na zapracovanie financií do budúcoročného rozpočtu vo výške 15-tisíc eur na rekonštrukciu a údržbu miestnej komunikácie na Nálepkovej ulici pred garážami. „Jeden chce chodníček, druhý chce lampičku, my, v našom obvode, chceme asfaltovú cestičku,“ povedal s úsmevom Palovčík. Podľa neho je táto komunikácia roky zanedbaná a často pre jamy a výmole neprejazdná.

Spoločný návrh za poslancov za Mazorníkovo predložil Tomáš Abel. Chcú vyčleniť peniaze na výmenu vodovodného potrubia na Základnej škole s materskou školou MPČĽ. Podľa primátora Jaroslava Demiana o tomto a aj ďalších problémoch na tejto škole vedia a pani riaditeľke dali aj návrh, ako tento problém riešiť, pretože prostriedky na tovary a služby má rozpočtované. Poslanci dali návrhu zelenú.

Vyvierajúca voda nikomu nechýba

V rámci interpelácií poslancov sa mestský poslanec Abel spýtal na vyvierajúcu vodu na Mazorníkove. Podľa vedúcej Odboru životného prostredia, rozvojových programov a stavebného poriadku Eleny Gregorovej sa k vode nikto nehlási. Voda je v súčasnosti odvádzaná do kanalizácie tak, aby nešla na komunikáciu.

Čítajte viac: PREHĽAD: Mestskí poslanci o banskom skanzene aj o podniku, ktorý má Rómov naučiť pracovať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM