Katarína Oravská Krimi

Prehľad najväčších povodní v okrese Brezno od roku 1993

Rozvodnený Dunaj dosahuje v Bratislave už 967 cm. Počas noci jeho hladina stúpla o viac než 30 cm. Platí najvyšší stupeň povodňovej aktivity. S ohľadom na aktuálnu situáciu prinášame prehľad najväčších povodní, ktoré sa vyskytli v okrese Brezno v doterajšej ére samostatnej Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad najväčších povodní v okrese Brezno od roku 1993
Zdroj: Webnoviny.sk

Jún 1999

Povodne v Žilinskom kraji si vyžiadali škody za 39,5 milióna Sk (1,3 milióna eur). V piatich obciach – Stráža, Terchová, Varín, Dolná Tížina a Krasňany bolo zaplavených 291 pivníc a suterénov domov. Občanom vznikli škody na majetku za vyše 21 miliónov Sk (692.109 eur). Príval vody zasiahol obce juhozápadnej časti okresu Prievidza. V okrese Levice bolo zaplavených 369 rodinných domov. Štyri okresy Banskobystrického kraja – Žarnovica, Krupina, Brezno a Veľký Krtíš vyčíslili škody po povodniach na 40 miliónov Sk (1,3 milióna eur).

Júl 1999

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v dvoch západoslovenských mestách Pezinok a Modra. Povodne na Slovensku v povodí Dunaja, Váhu, Hrona, Hornádu a Bodrogu spôsobili škody za 4,5 miliardy Sk (148,3 milióna e­ur).

December 2009

Na viac ako 904.000 eur vyčíslil náklady na obnovu funkčnosti vodných tokov a majetku Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p. po koncoročnej povodni na viacerých tokoch Slovenska. Povodeň sa najviac prejavila na riekach Hron, Ipeľ a ich prítokoch. Záplavy medzi vianočnými sviatkami postihli najviac obyvateľov zvolenskej časti Neresnica a Balkán, ale aj občanov v Podbrezovej a viacerých obcí v okrese Žiar nad Hronom, Levice a Žarnovica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM