Marcel Páleš Kultúra

Prehľad programu Radvanského jarmoku: Čo všetko návštevníkov čaká počas štyroch dní?

Radvanský jarmok je už tu za pár dní a opäť v plnej paráde. Návštevník si príde na svoje, keďže okrem tradičných špecialít bude pripravených aj nemálo rozmanitých zaujímavostí v 400 stánkoch.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad programu Radvanského jarmoku: Čo všetko návštevníkov čaká počas štyroch dní?
Zdroj: TASR

Súčasťou jarmoku bude aj 16. Trh ľudových remesiel, pričom remeselníci sa predstavia na Námestí SNP, v priestore hradného areálu a na Dolnej ulici.

400 stánkov a 262 remeselníkov pod Urpínom

Z kapacitných dôvodov muselo mesto odmietnuť viac ako 100 remeselníkov, prijalo ich 262. Okrem slovenských sa predstavia aj remeselníci z Maďarska, Srbska, Bulharska, Česka i Poľska. Celkovo sa bude môcť návštevník pristaviť pri asi 400 stánkoch.

Ako pokračoval primátor mesta Peter Gogola, v tých budú ponúkané klasické, tradičné výrobky remeselníkov, ale aj občerstvenie: „Burčiak, pečená klobása a všetky tie špeciality, ktoré Banskobystričania tak milujú a radi koštujú,“ konštatoval primátor.

Podarí sa zápis do knihy rekordov?

Novinkou bude súťaž o najlepší burčiak, ktorý bude hodnotiť odborná i laická verejnosť v priestoroch Barbakanu. Program jarmoku je štvordňový, začína sa už vo štvrtok (12. 9.). Stredoslovenské múzeum sa pokúsi o zápis do Knihy slovenských rekordov v najväčšom počte detí skladajúcich lego na jednom mieste v rovnakom čase.

V piatok (13. 9.) sa návštevníci môžu tešiť na rómsku hudbu s prvkami ethno hudby, latiny či soft jazzu mladých umelcov pod vedením vnučky Berkyho Mrenicu – Bohémiens. Pred Barbakanom popoludní otvoria Jarmočnisko (Trh ľudových remesiel). Úctu kumštu a remeslu vzdá Slávnosť remeselných cechov v podobe sprievodu od Huštáku na námestie. Večer si možno zas vychutnať českú kapelu Čechomor.

Gajdoši, folklór, párty, koncerty či prednáška o fujare

V sobotu (14. 9.) sa v programe objavia Slovenskí gajdoši, banskobystrická skupina Slovak Tango s koncertom pre svoje mesto či párty v rytme slovenskej hudby DJ Ceil. Počas jarmočných dní vystúpia tiež súbory Bystrina, Vršatec, Mladosť, Priechoďan, uskutoční sa aj 6. Medzinárodný detský folklórny festival Na baňu klopajú.

Pripravené sú predstavenia bábkových divadelných súborov alebo prednáška o fujare, hudobnom nástroji, ktorý je neodmysliteľným prvkom nášho folklóru a súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. V Parku pod Pamätníkom SNP budú už tradične Folklórne hry a na Dolnej ulici výstava drobných hospodárskych zvierat a akvaristiky. „Čo sa veľmi teší detskej obľube,“ konštatovala Suraová z PKO.

Podľa slov Suraovej bol jarmok už v histórii charakterizovaný ako veľmi významný, vysoko navštevovaný a s vysokou úrovňou výrobkov. Už okolo roku 1750 bolo v Bystrici 50 výrobných odvetví.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM