Kristína Kožiaková Kultúra

Prezident Kiska odmenil ochotníkov z Brezna: Standing ovation a potom tieto slová...

Standing ovation si vyslúžil Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno hrou Kováči, ktorú uviedli večer v bratislavskom divadle. Pozrite, čo prezident Slovenskej republiky povedal na adresu.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska odmenil ochotníkov z Brezna: Standing ovation a potom tieto slová...
Zdroj: Dnes24.sk

Vypredané predstavenie, ktoré usporiadalo ako prejav solidarity a podpory súboru bratislavské nezávislé Divadlo SkRAT a A4 – priestor súčasnej kultúry, si pozrel aj prezident SR Andrej Kiska.

„Odchádzam plný úžasných dojmov. Súbor, ktorý funguje viac ako 90 rokov, amatérsky súbor, predviedol hru, ktorá zaujme každého diváka, plnú humoru, vtipných scén, plnú porozumenia, lásky, nenávisti, odpúšťania,“ ocenil predstavenie ochotníkov z Brezna prezident.

„Rozumiem, že niektorí ľudia niekedy neporozumejú niektorým hrám, ale to čo ja som dnes videl a aplauz, ktorí tu herci zažili, svedčí o tom, že je to hra, ktorú treba vidieť a treba mať pre takéto niečo porozumenie,“ zhodnotil Andrej Kiska inscenáciu, ktorú 14. marca prerušil banskobystrický župan Marian Kotleba.

Úrad BBSK si prestavenie Divadelného súboru Jána Chalúpku v Brezne Kováči objednal k slávnostnému oceňovaniu učiteľov kraja. Dôvodom zrušenia divadelnej hry v Brezne boli podľa BBSK expresívne výrazy a vulgarizmy v umeleckom texte.

„Nikdy nikto by si nemal zobrať to právo týmto ľuďom, ktorí toľké roky chodia po Slovensku a šíria kultúru, aby sa postavil a im niečo také prerušil, na to nikto nemá právo,“ podčiarkol prezident.

Po predstavení sa s účinkujúcimi stretol a z rozhovorov prezradil: „Trošku nám aj padli slzy, lebo to čo zažili sa im nestalo nikdy. Je ťažké, keď dávate do toho srdce, robíte to ochotnícky, chcete ľuďom priniesť zážitok, rozdať im radosť a niekto vám uprostred predstavenie zruší, to bola pre nich strašná rana. Tak sme sa aj objali a povedali sme si, že také veci sa niekedy stanú, ale nikdy by sa nemali opakovať.“

Súbor uviedol hru srbského dramatika Miloša Nikoliča (1939) Kováči. Ide o absurdnú, miestami trpkú komédiu, ktorá divákov zavedie do kováčskej dielne kdesi v Nemecku. V nej sa desiatky rokov po vojne stretajú traja kováči, bývalí vojaci – Nemec, Srb a Rus, ktorých osudy sa počas vojny navždy preplietli. Každý zabezpečil svoje potomstvo i následníka svojej vyhne. No práve táto skutočnosť ich po rokoch doženie do zúfalstva, kde nie je už vôbec isté, či Nemec je Nemcom, Rus Rusom a Srb Srbom. Nezmyselné otázky „čistých rás“ a „veľkých národov“ sú stále viac zamotanejšie a nezmyselnejšie.

„Je to inscenácia, ktorá má v sebe absurdné prvky, hovorí o druhej svetovej vojne, o jej nezmyselnosti a o akomsi pokuse zmieriť sa medzi Nemcami, Rusmi, Srbmi. Je to napísané vtipne, všetky expresívne výrazy sú tam absolútne funkčné. Pozerať sa na to predstavenie ako na niečo, čo má niečím pobúriť, môže iba človek, ktorý skutočne má nejaké zvláštne myslenie,“ zhodnotil predstavenie jedného z najstarších a najaktívnejších amatérskych divadelných súborov na Slovensku režisér Roman Polák. Riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla ďalej uviedol, že naša prvá scéna má v pláne pozvať Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno na svoje dosky.

Môže vás zaujímať:

Kotlebova stopka ochotníkom s vášnivou dohrou v breznianskom parlamente: Čo si o incidente myslia naši poslanci?

Predstavenie breznianskych ochotníkov prerušil Kotleba: Takto to zdôvodňuje župa!

Predstavenie, ktoré zastavil Kotleba, odohrajú Brezňania v Bratislave: Príde aj prezident Kiska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM