Kristína Kožiaková Rôzne

Pri Brezne vyrastá unikát. Kedy sprístupnia 6 kilometrov dlhý náučný banský chodník?

Brezňania sa onedlho môžu tešiť na novú atrakciu. Banský náučný chodník Zlatá runa, železiarskeho a roľníckeho historického skanzenu Brezno, by mal byť sprístupnený už o pár mesiacov. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Pri Brezne vyrastá unikát. Kedy sprístupnia 6 kilometrov dlhý náučný banský chodník?
Zdroj: TASR

„Banský náučný chodník začína na Banisku, kde už v roku 1700 až 1810 bola baňa na železnú rudu. Baňa bola zavalená, ale zostal po nej vstupný banský portál, ktorý tam dodnes je. Banský chodník má dĺžku približne 6 km“ prezradil Ľubomír Longauer z OZ Horehronská banská cesta.

Podľa jeho slov tam budú vystavené repliky rôznych banských strojov a zariadení. Tu bude aj východiskový bod pre náučný chodník.

  • Zastavenie 1.

V areáli arboréta Margita na Banisku v historickom skanzene je prierez histórie okolia mesta Brezna od doby lužickej, (3000 – 1900 rokov pred n. l.)

  • Zastavenie 2 .

Medzi poľnohospodárskou školou a obcou Valaská a Breznom, tesne nad pravým brehom Hrona, boli razené dve súbežné štôlne sledujúce stojaté kremité žily v hornine svorovitej ruly. Ruda obsahuje sfalerit. Dnes tam spod skál vyviera prameň so železitou vodou. Bane sa pomínajú v dokumente Inštrukcie kniežaťa Ferdinanda komisii k prehliadke baní BB, Ľubietová a Brezno z roku 1535.

  • Zastavenie 3.

Nad Baniskom na kopci Žali. Tu sa nachádzajú žiarové hroby z neskorej doby bronzovej 1900 – 700 rokov pred n. l. V roku 1882 robotníci pri výkopových prácach tu našli nález bronzovej šálky a 16 bronzových náramkov, ktoré sú uložené v MNM Budapešť.

  • Zastavenie 4.

Chodníkom do doliny Lazná, západne od potoka Lazná, ďalej cyklochodníkom prídeme pod Horné Lazy (805 m/nm), kde sú otvorené dve staré banské štôlne na železnú rudu, haldy a pingy – jamy s nálezom gosanovej rudy. Ruda sa tu ťažila v 16. – 19. storočí.

  • Zastavenie 5.

Nachádza sa tu veľké množstvo starých banských diel ( staré 700 r.) na zlato, striebro, meď, olovo, antimonit a železo. Najnovšie prieskumné práce z roku 1953 potvrdili v dutinkách a puklinách kremeňa sa vyskytujú vytrúseniny torbernitu a autunitu so slabou radioaktívnou anomáliou. Na Skalke je chránené územie duba zimného. Lesnou cestičkou severne prejdeme nad Mýto pod Ďumbierom k Dedečkovej chate a na Pohasko ku kaplnke.

  • Zastavenie 6.

Poniže štôlne na smolinec v dolinke Jakubníkovo sú tri štôlne na železnú rudu, ktoré sa spomínajú už v roku 1535, keď komisia kráľovnej Márie a jej brata Ferdinanda zistila v Brezne baňu Schalckha a štôlňu Schachta.

  • Zastavenie 7.

Na Rúrach nájdeme baňu kopanú do pieskovca zo 18. – 19. stor. Nachádzajú sa tu Sb-Zn a Fe rudy, ktoré sa ťažili pre železiareň Hronec a antimonit pre antimonku Vajskovú.

  • Zastavenie 8.

Od Skalky prejdeme cez Dúbravku do doliny Drakšiar. V doline Drakšiar na okraji lesa nad ľavým brehom potoka vidieť skalicu niekoľko metrov vysokú. V tejto skalici sa stretajú horniny: z juhu rula svorová, od severu žula. V tomto teréne sa tažili rudy pre antimónový závod Vajsková. Podľa historických záznamov v doline Drakšiar bol vybudovaný rybník a mesto tam chovalo ryby na predaj (záznamy sú v počtoch v rokoch 1600 – 1700 – Horehronské múzeum)

  • Zastavenie 9.

Nad drobnými domkami v ošuchnutom boku vyčnieva viac kremenných žíl. V jednej sa nachádzajú hniezda galenitu i chalkopyritu.

  • Zastavenie 10.

Za starých čias ( 1600 –1800 ) skala pri štátnej ceste č. 66 medzi Drakšiarom a Prednými Halnami, 20 m od odbočky, bola podfáraná štôlňou, dnes je zasutená s obnoveným vstupným portálom. Fáralo sa do nej priamo z cesty.

  • Zastavenie 11.

V doline Vagnár pri potoku Vagnár v mieste prevádzky železiarskeho hámra a starej tehelne sa návštevník zoznámi s tajomstvami ryžovania zlata a s ukážkou ťaženia zlata v tzv. placeroch. Názorne sa predvedie výroba tehál. V roku 1920 hámor vo Vagnári zanikol.

  • Zastavenie 12

Cestičkou z doliny Rúry sa popri kostole na Bráničke ( v podzemí je krypta s pochovanými významnými katolíckymi dejateľmi Brezna) dostanete na námestie gen. M.R.Štefánika do Brezna.

„Od malička ma zaujímali kamene a sused mi často rozprával o bani v blízkosti nášho domu, nechcel som tomu veriť. Neskôr mi bola poskytnutá dokumentácia a informácie o bani Riavka. Trvalo potom ešte 2–3 roky kým sme založili OZ Horehronská banská cesta a aktívne sme sa začali venovať obnove banskej histórie v Brezne a na Horehroní,“ povedal

"Oficiálne chceme otvoriť Banský chodník v polovici leta. Ešte nám chýbajú zabezpečenia niektorých baní. Ľudia si budú môcť vziať skladačku s informáciami o jednotlivých stanovištiach. K dispozícii bude aj pri požiadaní sprievodca,"dodal Longauer. Ako nám prezradil na záver, majú viac ako 400 GPS zameraní baní, ktoré sú oficiálne otvorené od Medzibrodu po Telgárt.

Môže vás zaujímať:

Aj tento rok môžete zasadiť svojmu dieťatku strom: Skvelý nápad práve pre vás

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM