Správy Samospráva

Pri príležitosti osláv oslobodenia mesta udelí radnica ocenenia

Brezno má svoje osobnosti, ktorým sa výnimočnými výsledkami a dlhodobou snahou darí pozitívne zviditeľňovať naše mesto doma i v zahraničí. Kto bude ocenený?

Ilustračný obrázok k článku Pri príležitosti osláv oslobodenia mesta udelí radnica ocenenia
Zdroj: Katarína Oravská

Slávnostný večer spojený s oceňovaním sa už niekoľko rokov koná koncom januára pri príležitosti osláv oslobodenia mesta.

Symbolicky tak v rovnaký deň vzdávame úctu hrdinom, ktorým vďačíme za našu slobodu a tiež novodobým osobnostiam, ktorých úprimný záujem o Brezno sa prejavuje aktivitou v najrôznejších oblastiach spoločenského života.

Od začiatku udeľovania cien boli medzi ocenenými širokej verejnosti známi umelci, uznávaní vedci, úspešní športovci, ale aj úplne bežní ľudia s výnimočnou vlastnosťou pomáhať druhým a komunite, v ktorej žijú.

Jednotlivci aj kolektívy

Na tohtoročnom dlhom menoslove laureátov nájdeme nové i staronové mená. Celkovo bude udelených deväť Cien primátora mesta a šesť Cien Mesta Brezno, jedna z nich už, žiaľ, in memoriam.

Medzi ocenenými sa celkovo nachádza trinásť jednotlivcov a dva kolektívy. Čestné občianstvo mesta na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva tento rok udelené nebude.

Tak ako každé zastupiteľstvo aj toto blížiace sa slávnostné bude verejné a každý môže prísť do Veľkej sály Hotela Ďumbier. Začiatok spoločenskej udalosti je naplánovaný na piatok 26. januára od 16.00 h.

Pietny akt v mestskom parku

Okrem odovzdania ocenení sa účastníci môžu tešiť aj na pestrý kultúrny program, o ktorý sa postarajú dievčatá z populárneho zoskupenia Cambiar la Música, členovia breznianskeho Zboru pre občianske záležitosti a učitelia miestnej Základnej umeleckej školy.

V Ich podaní zaznejú klasické i hymnické skladby, ktoré umocnia celkovú slávnostnú atmosféru večera. Tú podčiarkne aj fakt, že na celý spomienkový program boli opäť pozvaní aj zástupcovia veľvyslanectiev Ruskej federácie a Rumunskej republiky na Slovensku.

Práve vojaci týchto dvoch krajiny totiž mali najvýznamnejší podiel na oslobodení mesta počas druhej svetovej vojny. Jednu z najvýznamnejších udalostí v modernej histórii mesta si pripomenieme tradične pietnym aktom kladenia vencov pri soche partizána v mestskom parku.

Pietny akt bude predchádzať slávnostnému zastupiteľstvu a začne sa od 15.30 h. Na záver ostáva už len veriť, že aj za účasti širšej verejnosti pôjde opäť o dôstojnú spomienku na výročie oslobodenia, padlých hrdinov a ich nezmazateľný odkaz pre našu súčasnosť.

Foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM