Jakub Forgács Správy

Pribúda nielen prípadov koronavírusu: Čo hovorí aktuálne INFO o ochoreniach v kraji?

Už uplynulý týždeň naznačoval v Banskobystrickom kraji veľmi mierne zvýšenie počtu chorých. Tento týždeň tento trend pokračoval.

Ilustračný obrázok k článku Pribúda nielen prípadov koronavírusu: Čo hovorí aktuálne INFO o ochoreniach v kraji?
Zdroj: TASR

Podľa Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici z analýzy údajov od pediatrov i lekárov prvého kontaktu z nášho kraja vyplýva mierne zvýšenie počtu chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), ale aj opäť vyšší výskyt chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO).

Počty narástli

„Aktuálny výskyt ARO je oproti údajom z minulého týždňa vyšší o necelé 3 percentá,  dvojnásobne je vyšší výskyt CHPO. V medziročnom porovnaní je chorobnosť na ARO nižšia o 44 percenta a  chorobnosť na CHPO o polovicu,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici

Ako spomenula, hlásenia o chorobnosti zaslalo 51 percent pediatrov a 40 percent všetkých všeobecných lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

„V medzitýždňovom porovnaní mierne stúpol počet komplikácií – zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 10 prípadoch, zápalmi stredného ucha v deviatich prípadoch, a v dvoch prípadoch zápalom pľúc,“ vymenovala Tolnayová s tým, že najvyšší počet skomplikovaných ochorení horných dýchacích ciest a chrípky sa prejavil vo vekovej skupine seniorov.

Kde je najviach chorých?

Počet chorých na ARO je podľa jej slov najvyšší v okrese Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Žarnovica, pričom celkový počet ľudí chorých na ARO je v kraji 792. „Prípadov chrípky je najviac v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota. V absolútnych číslach je počet chorých na CHPO v kraji len 50,“ poznamenala Tolnayová.

Ako dodala, z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým ekonomicky činné obyvateľstvo, nasledujú deti od 0 do 5 rokov. Rovnaký trend zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, kde sa sústreďujú hlásenia z okresov celého Banskobystrického kraja, aj v prípade chorobnosti na chrípku.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM