Katarína Oravská Samospráva

Primátor chce Agentúru podpory kultúry a športu v Brezne: Čo na to poslanci?

Podľa najnovšieho zámeru mesta by šport a kultúra mali prejsť pod jednu organizáciu a Technické služby by mali začať spravovať nehnuteľný majetok mesta. Mestskí poslanci sa zaoberali touto témou na pondelkovom zastupiteľstve. Ako to dopadlo? Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Primátor chce Agentúru podpory kultúry a športu v Brezne: Čo na to poslanci?
Foto: Katarína Oravská

Jednou z horúcich tém pondelkového mestského zastupiteľstva bol bod, pod ktorým sa skrývalo rozšírenie činnosti Technických služieb Brezno, zrušenie a zánik Mestského kultúrneho strediska Brezno (MsKS) a Mestského športového klubu Brezno (MŠK) ich zlúčením do novozriadenej Agentúry podpory kultúry a športu v Brezne.

Mesto navrhuje zlúčiť šport s kultúrou do konca fiškálneho roku a k prvému januáru 2014 by mala vzniknúť agentúra. Technické služby by mali spravovať budovy MŠK a MsKS a do budúcna sa ráta s tým, že budú spravovať všetok nehnuteľný mestský majetok. „Cieľom je racionalizácia činnosti mesta v oblasti športu a kultúry a zefektívnenie využívania finančných prostriedkov. Uvedeným krokom sa očakáva aj zefektívnenie výkonu správy budov, ktoré mesto Brezno a uvedené dve príspevkové organizácie využívali na svoju činnosť,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

„Tento návrh len rozdelí činnosti súčasných organizácií, ani jedna činnosť týchto organizácií nezaniká,“ zdôraznil poslancom primátor Brezna Jaroslav Demian. Činnosti podľa nového rozčlenenia budú pritom zabezpečené zamestnancami doterajších príspevkových organizácií.

Hybrid

Viacerí poslanci sa zhodli na tom, že by sa malo zvolať na túto tému pracovné stretnutie s vylúčením verejnosti, kde by to podrobne predebatovali. Na zastupiteľstve totiž poslanci otvorili množstvo otázok k tomuto bodu. Dôvodovú správu považujú za nedostatočne vypracovanú. „Absentuje mi názor kultúrnej komisie, ekonomická analýza, analýza kvality služieb, čo sa zlepší, zhorší. Mne to pripadá ako nejaký hybrid alebo výmena pečiatok. Ja s tým nebudem súhlasiť, nie som o tom presvedčený,“ povedal mestský poslanec Jozef Tokár.

Mestská poslankyňa Mária Majerčíková podotkla, že pred rokom predložili obdobný návrh, ktorý neprešiel. „Som za to, aby takýto nejaký model fungoval, som za to, aby vznikla organizácia, či už to budú Technické služby alebo iná spoločnosť vytvorená mestom, ktorá bude spravovať všetky mestské budovy, určite to bude efektívnejšie riešenie než je to dnes, ale v celej tejto správe neviem nájsť jediný ekonomický ukazovateľ, ktorý by podporil to, že tento model bude efektívnejší a usporia sa prostriedky. V konečnom dôsledku tie činnosti, ktoré sa dnes vykonávajú sa budú vykonávať aj naďalej,“ uviedla Majerčíková.

Podľa poslanca Jána Pampuríka sa touto témou nezaoberali doteraz a zrazu to majú vyriešiť „hopom“. „Ani jedna analýza nie je urobená, prečo má vzniknúť táto agentúra, ako úspory to prinesie, aké skvalitnenie, zefektívnenie. Nič tam nie je. Nie sú vôbec vyzdvihnuté konkrétne dôvody, čo sa zlepší vznikom tejto agentúry,“ dodal.

Podľa mestského poslanca Jána Králika je táto myšlienka správna. Treba však podľa neho všetko dopodrobna vymedziť, inak pôjde len o reorganizáciu, čiže to bude to isté len pod inou hlavičkou.

Kde je racionalizácia?

„Sľubujem si od toho, že minimálne obslužné činnosti, ktoré dnes vykonáva v týchto organizáciách X ľudí sa dajú zracionalizovať,“ reagoval Demian.

Poslanca Tokára zarazilo rozšírenie činnosti Technických služieb. Tie napríklad budú zabezpečovať korčuľovanie, plávanie, saunu či masáže. „V prvom rade by sa mali starať o poriadok, ale aby sa o starali o reštauráciu? Podľa mňa je to veľmi horúcou ihlou šité,“ dodal. Podľa Demiana to má logiku. „Prijali sme princíp, že tí, čo budú spravovať budovu, budú zabezpečovať aj bežnú prevádzku.“

„Ak hovoríme o racionalizácii so zachovaním všetkých pracovných miest a s tým, že sa vytvorí nová agentúra, tak veď už len keď sa to takto povie, tak ja nerozumiem, kde tá racionalizácia je,“ povedala mestská poslankyňa Petra Dzurmanová. Podľa nej by bolo vhodné, keby sa racionalizáciou zaoberali príspevkové organizácie v súčasnej podobe.

Na konečné riešenie si budeme musieť ešte počkať

Nakoniec tento návrh zobrali poslanci na vedomie a plánujú sa do dvoch týždňov stretnúť, aby to prebrali a následne predložili na ďalšom zastupiteľstve. Budúcnosť pripravovanej agentúry je nateraz nejasná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM