Katarína Oravská Samospráva

Primátor spoznal dôležitú sumu: Toľkoto zarába prvý muž Brezna!

Mestskí poslanci odklepli primátorovi plat. Ten sa vyratúva na základe počtu obyvateľov nášho mesta a priemernej mzdy. Toľkoto si každý mesiac pripíše na účet prvý muž Brezna.

Ilustračný obrázok k článku Primátor spoznal dôležitú sumu: Toľkoto zarába prvý muž Brezna!
Foto: Katarína Oravská

V zmysle zákona mestské zastupiteľstvo raz ročne prerokuje plat primátora mesta. Breznianske zastupiteľstvo tak urobilo na včerajšom zasadnutí. Podľa zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest sa jeho plat odvíja od počtu obyvateľov a priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve podľa štatistických údajov za predchádzajúci rok.

Z toho vyplýva, že čo sa týka Brezna plat primátora je 2,89 násobok sumy 858 eur, čo je teda 2479,62 eur. Podľa zákona sa pritom zaokrúhľuje na celé euro nahor. Plat breznianskeho primátora Tomáša Abela je tak s účinnosťou od začiatku tohto roka 2480 eur mesačne. Minulý rok bol plat primátora 2382 € mesačne. Ako pripomenul súčasný primátor, nejde však o percentuálne navýšenie, ale reflektovanie zákona.

„Navýšenie nepožadujem, ani nechcem. Ak na to bude priestor, tak myslím si, že po nejakých rozhodnutiach a výsledkoch neskôr,“ uviedol Abel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM