Eliška Šándorová Samospráva

Problém s pitnou vodou v Podkoreňovej má byť čoskoro vyriešený, práce budú aj v apríli

Komplikácia s nádržami nastala hlavne na jar pri roztápaní snehu a každoročne sa opakovala. Ako to tento problém mesto vyriešilo?

Ilustračný obrázok k článku Problém s pitnou vodou v Podkoreňovej má byť čoskoro vyriešený, práce budú aj v apríli
Zdroj: TASR

Mestská časť Podkoreňová je zásobovaná vodovodným potrubím z novovybudovaného vodojemu s objemom 100 m3 a z ďalšieho rezervného vodojemu s rovnakým objemom.

Vodojem je plnený z vodného zdroja (studne), ktorý je v areáli vodojemu. Vodný zdroj však vykazuje nespoľahlivosť v suchých obdobiach, ako aj v daždivom počasí. Komplikácia s nádržami nastala hlavne na jar pri roztápaní snehu a každoročne sa opakovala.

Pramene nestačia

Podľa slov vedúcej investičného odboru mestského úradu Zuzany Ďurišovej, pramene v Podkoreňovej sa do budúcna javia ako nepostačujúce a sú povrchové. V prípade väčších dažďov bývajú fyzikálne znehodnotené zakalením.

Mesto preto muselo hľadať uspokojivé riešenie na odstránenie problému s pitnou vodou v tejto oblasti. Samospráva sa vlani dohodla s vodármi (Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s.) na výstavbe nového prepojovacieho potrubia.

Mesto chce pomôcť svojim obyvateľom

Po rokovaniach s predstaviteľmi Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti vlani v lete začala StVS, a. s., pomocou vysúťaženého zhotoviteľa budovať prepojovacie potrubie medzi existujúcim vodovodným potrubím pri areáli SAD a vodojemom Podkoreňová.

Účelom je bezproblémové zásobovanie obyvateľov Podkoreňovej a výhľadovo aj Rohoznej pitnou vodou z vodných zdrojov na Trangoške.

„Vyvolali sme niekoľko stretnutí so StVS, a.s., ktoré boli úspešné, a výsledkom snahy bolo zaradenie projektu do plánu investičných akcií StVS, a. s., ktorý teraz pokračuje realizáciou na pomoc obyvateľom Podkoreňovej. Do budúcnosti pracujeme tiež na vyriešení otázky zásobovania vodou obyvateľov v rámci projektu Vodovod Vrchodolinka – ulica Poľná, Potočná, Cesta osloboditeľov, Hlboká, Rovne, ktorý je momentálne v stave územného konania a následne stavebného povoľovania,“ povedal primátor mesta Tomáš Abel.

Postupujú podľa harmonogramu

Obhliadku stavby prepojovacieho potrubia na vodojeme Podkoreňová a kontrolu prác, ktoré začali v decembri minulého roka, v pondelok 12. marca vykonal stavebník – Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. (StVS a.s.), prevádzková spoločnosť StVPS, a.s., zástupcovia mesta Brezno, stavebný dozor – StVS – servising, s. r. o.

Ako po kontrolnom dni zhodnotila Zuzana Ďurišová, zrealizovaných je asi 1500 m z celkových 1814,5 metra pokládky potrubia, ako aj križovanie toku Drábsko podľa podmienok v stavebnom povolení. V 11. týždni sa uskutočnia tlakové skúšky položenej časti potrubia po úsekoch asi 500 m. Následne na Ulici Lúčna budú práce pokračovať na miestnej komunikácii z cestných panelov, ktoré sa budú vyberať, ako aj realizovať pokládka potrubia.

Taktiež na kontrolnom dni zástupcovia mestského úradu potvrdili, že asfaltovanie miestnej komunikácie Lúčna bude uskutočnené v celej šírke vozovky, a bude sa na ňom finančne podieľať v polovičnom profile aj mesto Brezno.

„Všetko postupuje podľa predloženého harmonogramu, zhotoviteľ nie je v omeškaní. V marci ukončí práce na prepojovacom potrubí na vodojeme Podkoreňová a následne v apríli v nich bude pokračovať na čerpacej tlakovej stanici,“ uzavrela Zuzana Ďurišová.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM