Katarína Oravská Kultúra

Projekt 100 v Brezne: Prehliadka filmov svetovej aj domácej kinematografie štartuje v nedeľu

Projekt 100 zastrešuje Slovenská asociácia filmových klubov. Už 19 rokov prináša projekt na plátna kín pozoruhodné filmové diela. V rámci neho si budete môcť pozrieť aj šesť zaujímavých snímok v breznianskom kine.

Ilustračný obrázok k článku Projekt 100 v Brezne: Prehliadka filmov svetovej aj domácej kinematografie štartuje v nedeľu
Foto: Jaroslav Dodok

Program 19. ročníka filmovej putovnej prehliadky uvedie tento rok až 60 slovenských kín, vrátane toho nášho. Ide o historicky najväčší počet kín, ktoré sa do prehliadky zapojili. Oproti minulému roku ich pribudlo až šestnásť. Projekt 100 ponúkne zmes starších titulov, ale aj noviniek zo svetovej aj domácej produkcie, nie však blockbusterov.

„Divákom je potrebné ponúknuť aj hodnotné filmové diela, nielen komerčné braky, ktorými nás poväčšine kŕmia médiá a predchádza im ohromujúca reklamná kampaň. Ďalším cieľom je aj vytiahnuť ľudí z obývačiek, pretože návšteva kina by mala byť aj spoločenskou udalosťou,“ povedal Július Obernauer, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Brezne.

Prehliadka filmov v Brezne

Projekt 100 odštartuje v Brezne už v nedeľu filmom Lore (2012). Kino Mostár ho premietne o 19.30. Je to dlho očakávaný celovečerný film austrálskej režisérky Cate Shortland.

V stredu 6. novembra o 19.30 si diváci budú môcť pozrieť nový slovenský film scenáristu a režiséra Juraja Lehotského Zázrak (2013), ktorý je príbehom 15-ročnej Ely. Na 48. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary získala snímka Zvláštne uznanie poroty v sekcii Na východ od Západu.

Vo štvrtok 7. novembra o 19.30 je pripravená filmová báseň o láske a jej zmare, o večnej sile citu a o neodvratnosti zabudnutia – Hirošima, moja láska z roku 1959.

Nadčasové dielo Sunset Boulevard (1950) prináša bizarný príbeh, ktorý sa stal skutočnou filmovou klasikou. Pozrieť si ho môžete v kine Mostár v nedeľu 10. novembra o 19.30.

Komédiu Big Lebowski (1998) o kráľovi flákačov a mafiánoch si nenechajte ujsť v stredu 13. novembra o 19.30.

Prehliadku filmov v Brezne ukončí v nedeľu 17. novembra o 19.00 najlepší western všetkých čias a jeden z najlepších filmov v dejinách svetovej kinematografie – Vtedy na západe (1968). Filmový zážitok z tohto kultového diela je umocnený nezabudnuteľnou hudbou majstra westernovej melódie – Ennia Morriconeho.

Zdroj: Global24/Webno­viny.sk

Zázrak
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM