Rôzne

Prvenstvo vo varení čipkárskeho získalo družstvo "Fušerákov"

V obci Brusno to v sobotu rozvoniavalo, konal sa tu 19. ročník súťaže vo varení čipkárskeho s názvom Čipkárskô.

Ilustračný obrázok k článku Prvenstvo vo varení čipkárskeho získalo družstvo "Fušerákov"
Zdroj: TASR

Prvenstvo si odnieslo mužské družstvo „Fušeráci“, ktoré v rovnakom zložení zvíťazilo už aj pred rokmi. „Súťažilo 31 družstiev, je to druhý najvyšší počet, čo sme na súťaži mali,“ priblížil organizátor a otec myšlienky Imrich Kolpák s tým, že ich výkony hodnotila deväťčlenná porota. V súťaži sa hodnotí chuť a kvalita čipkárskeho.

Podujatie, ktoré je už v dedine tradíciou, prilákalo množstvo ľudí. Podľa Kolpáka ich bolo odhadom približne 3500, navyše bohatý hudobný program návštevníkov ešte len čaká. Súťaž podľa jeho slov sprevádzala príjemná atmosféra a premenlivé počasie.

Podmienkou účasti je varenie čipkárskeho v mašinách. Ide o kovový hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca. Do komína sa vhadzuje palivo najmä drevo a drevené uhlie a okolo komína sa varí pripravované jedlo.

Čipkárskô je tradičné jedlo našich predkov, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne čipkami. Tie nakupovali v Starých Horách a Španej Doline. Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi, a to po celej Európe.

Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo z voza. Keď ho pripravili, zastavili a najedli sa. Najprv jedli husté, dierovanou varechou vybrali hovädzie mäso, zeleninu, zemiaky a trhance dochutené čiernym korením a soľou a potom polievku.

Foto: archív

Vyše 100 kuchárov ukázalo, čo vedia!
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM