Kristína Kožiaková Rôzne Samospráva

Prvý sneh už v Brezne postrašil. Ako je však mesto pripravené na pravú zimu?

Zima nás tento rok prekvapila už začiatkom októbra, hoci len popraškom. Čo ak sa počas zimy dočkáme výdatnejšej snehovej nádielky? Zisťovali sme viac!

Ilustračný obrázok k článku Prvý sneh už v Brezne postrašil. Ako je však mesto pripravené na pravú zimu?
Zdroj: Dnes24.sk

Zima sa nezadržateľne blíži, čo nám dokazuje nielen teplota, ktorá takmer každé ráno prekvapí, ale aj prvý sneh, ktorý sa tohto roku poponáhľal. Technické služby mesta Brezna nezaháľajú a na zimnú sezónu sú vraj už pripravené. Viac nám prezradil riaditeľ Technických služieb mesta Brezna Ján Lukáč.

Arzenál na zimu

„K dispozícií máme na zimu traktor s pluhom a posypom, dva veľké pluhy s posypom a Locust (UNC) na nakladanie snehu. Okrem toho máme jedno menšie 3,5 t vozidlo určené na posyp užších komunikácií a niekoľko ručne vedených motorových snehových fréz. V prípade potreby vieme použiť aj čelný nakladač a niekoľko sklápačov (autá s korbou),“ vymenoval arzenál na zimu riaditeľ.

Podľa jeho slov technické služby dostali od mesta na jar nový rýpadlonakladač. Tento môže tiež pomôcť v prípade kalamity, hlavne pri nakladaní a presúvaní snehu alebo čistení korýt od ľadových krýh.

„V súčasnosti obstarávame nový posypový materiál – soľ aj štrk. Nakoľko bola minulá zima relatívne „slabá“, časť materiálu nám zvýšil a nemusíme sa s nákupom ponáhľať,“ konštatuje riaditeľ a dodáva, že soli budú doobjednávať približne 100 ton.

Zapoja aj externé subjekty

Podľa informácií od riaditeľa, po veľmi dobrej odozve z minulej sezóny, sa aj tento rok rozhodli spolupracovať s externými subjektmi, ktoré rozšíria počet strojov pripravených na odhŕňanie snehu. „Budú to štyri traktory s radlicami a jedno UNC. Sú rozdelené do rajónov, takže v prípade, ak napadne viac ako 7 cm snehu, vyrážajú do terénu súčasne, čím sa reakčná doba na odpratanie snehu na všetkých komunikáciách výrazne znížili,“ prezradil Lukáč na záver.

V našej fotogalérii si pozrite nové lavičky z dielne Technických služieb, ktoré skrášľujú naše mesto!

V OBRAZOCH: V Brezne pribudli lavičky s identitou mesta
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM