Katarína Oravská Rôzne

Psíčkari v Brezne: V meste je vyše tisíc psov, aké plemená sú najobľúbenejšie?

Pes je údajne najlepším priateľom človeka a lásku vie skutočne opätovať úprimne a nezištne. Štvornohých kamarátov milujú aj Brezňania.

Ilustračný obrázok k článku Psíčkari v Brezne: V meste je vyše tisíc psov, aké plemená sú najobľúbenejšie?
Zdroj: Dnes24.sk

Na lásku Brezňanov ku psíkom poukazujú aj čísla mestskej evidencie. V meste je totiž aktuálne chovaných 1 132 psov. Informovala o tom vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová.

Najviac je ovčiakov a retrieverov

Ročná daň za psa chovaného v bytovom dome je 49, 79 eur, za psa chovaného na pozemkoch využívaných na podnikanie alebo v záhradnej chatke, chate a priľahlom pozemku či chovaného v ostatnej stavbe, v stavbe na podnikanie a priľahlom pozemku je 26 €. Za druhého a ďalšieho psa chovaného v rodinnom dome a priľahlom pozemku sa platí 19 €.

„Za rok 2013 bol príjem na dani za psa 16 520, 04 €. Každý platiaci majiteľ psa dostane 3 × 120 sáčkov spolu 360 ks. V prípade novo prihláseného psa dostane knižku Pes – nové rady, triky, návody,“ prezradila Kmeťová. Povinnosť uhradiť daň za psa je, do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o vyrubení dane za psa. Zaplatiť pritom môžete bezhotovostným prevodom na účet správcu dane a tiež vkladom, v hotovosti alebo platobnou kartou.

Medzi najobľúbenejšie plemená, ktoré sa v meste Brezne chovajú, patria rasy nemecký ovčiak, retriever, maltézsky pes, teriér a kríženec.

Evidencia psov

Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území Slovenskej republiky podlieha evidencii psov. Držiteľ psa je povinný prihlásiť psa do evidencie v lehote do 30 dní od uplynutia posledného dňa lehoty uvedenej v prvej vete v mieste, kde sa pes v danom roku prevažne nachádza. Evidenciu vedie obec a zapisuje sa do nej najmä evidenčné číslo psa, údaje o držiteľovi psa a adrese, kde je pes umiestnený, ale taktiež aj skutočnosť, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi a tiež úhyn či strata psa.

Obec vydá držiteľov psa zapísaného do evidencie evidenčnú známku psa. Známka je neprenosná na iného psa. Odcudzenie, zničenie alebo stratu známky je držiteľ psa povinný do 14 dní odvtedy, čo odcudzenie, zničenie alebo stratu známky zistil, oznámiť obci, kde je pes evidovaný. Obec je povinná držiteľovi psa za úhradu, ktorá nesmie byť vyššia ako 3, 50 eura, vydať náhradnú známku.

Ak svojho psíky nezaevidujete či neohlásite, že pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, neoznámite odcudzenie, zničenie alebo stratu známky, nezabránite voľnému pohybu psa okrem priestorov na to určených vedzte, že sa dopúšťate priestupku a hrozí vám pokuta. Priestupkom je napríklad aj neodstránenie výkalov, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM