Katarína Oravská Samospráva

Radikálne zmeny na radnici: O stoličku príde 18 úradníkov, primátor chce ušetriť obrovskú sumu!

Na mestskom úrade dochádza k organizačným zmenám. Na radnici je podľa primátora prezamestnanosť. O svoje stoličky tak príde 18 ľudí. Úradom to pritom len začína. Racionalizáciu čakajú aj príspevkové organizácie. Ušetriť by sa malo 150 tisíc eur ročne.

Ilustračný obrázok k článku Radikálne zmeny na radnici: O stoličku príde 18 úradníkov, primátor chce ušetriť obrovskú sumu!
Foto: Katarína Oravská

Personálne zmeny nevylúčil novozvolený primátor Tomáš Abel už krátko po novembrových komunálnych voľbách, čítajte o tom v článku Nový primátor Brezna T. Abel: Nevylučujem ani audit na radnici. Mesto aktuálne vypísalo výberové konania.

Miesto si môžu obhájiť

Novozvolený primátor Tomáš Abel sa chopil funkcie v polovici decembra, čítajte Abel predstavil priority: Najzaujímavejšie momenty príhovoru nového primátora. Krátko na to, si za viceprimátora vybral mestského poslanca Jána Králika. Písali sme o tom v článku Primátor si vybral zástupcu s takýmito kompetenciami: Budú nasledovať personálne čistky na radnici? Teraz nastali ďalšie organizačné zmeny na mestskom úrade. Ako povedal Abel, dôvodom je najmä efektivita práce a šetrenie finančných prostriedkov pri hospodárení mesta.

„Uvedené zmeny som avizoval počas volebnej kampane. Meníme trojstupňovú riadiacu sústavu na dvojstupňovú. Týmto sme znížili počet vedúcich zamestnancov z deviatich na šesť vrátane prednostu. Organizačné zmeny sa dotknú 18 zamestnancov mestského úradu,“ priblížil Abel.

Ako pokračoval, tieto opatrenia nikoho netešia a sú skôr nevyhnutnosťou pre naplnenie stanovených cieľov. „Na zrušené pozície nebudú prijímaní noví zamestnanci, okrem pozícií vedúcich, kde prebehnú výberové konania. Miesta vedúcich si môžu obhájiť aj doterajší zamestnanci,“ uviedol brezniansky primátor.

Prezamestnanosť

Podľa Abela má naše mesto s porovnateľnými mestami podstatne vyšší počet zamestnancov, ako je obvyklé. „Porovnávali sme mestá, kde to takpovediac funguje. Pri porovnávaní s inými mestami veľkosti Brezna je to asi o 20 % viac zamestnancov, ako je štandard v porovnateľných mestách (Žiar nad Hronom, Snina, Dolný Kubín atď.). Služby mesta však, podľa mnohých názorov občanov, lepšie nedostávame čo sme spoločne vnímali za posledné roky.“

Ako Abel pokračoval, tiež posledné roky chýbajú zdroje na rozvoj, podporu obyvateľov, služby príspevkových organizácií a mnohé iné. „Z uvedených dôvodov sme rozhodli o znížení počtu zamestnancov na jednotlivých odboroch a zefektívnení mnohých činností zamestnancov,“ vysvetlila súčasná hlava mesta. Z úspory finančných prostriedkoch chcú pritom občanovi poskytnúť kvalitnejšie služby a zdravé hospodárenie s verejnými financiami.

Radnicou to len začína

Racionalizáciu činností a finančných prostriedkov pripravujú aj vo vzťahu k príspevkovým organizáciám mesta (Mestské kultúrne stredisko, Mestský športový klub, Technické služby…) a Mestskej polícii. „V tomto čase tiež prehodnocujeme viaceré zmluvné vzťahy a hospodárenie organizácií mesta. Z úspory finančných prostriedkov, ktoré sa prejavia pravdepodobne až budúci rok, chceme vo väčšej miere podporiť rozvoj, rodinu, sociálnu oblasť, kultúru a šport,“ ozrejmil Abel.

Opatrenie by malo priniesť úsporu vo výške najmenej 150 tisíc eur ročne. „V rámci organizačných zmien budeme vyhlasovať výberové konania na uvoľnené, alebo novovytvorené pracovné miesta. V súčasnosti sú vyhlásené výberové konania na pozície vedúcich zamestnancov mestského úradu,“ dodal Abel.

Mesto aktuálne obsadzuje tieto funkcie:

  • vedúci odboru starostlivosti o obyvateľa
  • vedúci odboru životného prostredia a stavebného poriadku
  • vedúci odboru investičného
  • vedúci útvaru primátora
  • vedúci odboru ekonomiky a financovania

Uchádzači o tieto miesta musia spĺňať kvalifikačné predpoklady, ako ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, prax v odbore, bezúhonnosť, zdravotná spôsobilosť či spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Viac informácií o daných pozíciách nájdete na webe mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM