Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Bezpečnosť cez prázdniny je prvoradá, v zápale hry sa rýchlo stane úraz

So športovými aktivitami prichádza aj riziko úrazov. Na prevenciu sa podľa odborníčky oplatí myslieť aj pri sánkovaní.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Bezpečnosť cez prázdniny je prvoradá, v zápale hry sa rýchlo stane úraz
6
Galéria
Zdroj: TASR

Počas jarných prázdnin sa deti často venujú športovým aktivitám. Dôležité pri lyžovaní, snoubordovaní, ale aj korčuľovaní je myslieť na ich bezpečnosť. Deti do 15 rokov musia mať na hlave prilbu. Tá dokáže podľa odborníkov zabrániť až 85 percentám poranení hlavy.

Ako upozornila vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade, šetriť by rodičia nemali ani na kvalitných chráničoch končatín. „Malé deti majú ťažisko tela výrazne nižšie ako dospelí, preto ľahšie strácajú rovnováhu a častejšie padajú. Zľadovatené plochy na svahu tomu môžu pomôcť,“ zdôraznila.

Výber správnej aktivity

Odborníčka pripomenula, že deti v zápale hry najprv konajú, ale premýšľajú až následne. Preto je podľa nej dôležité vedieť, akú aktivitu a kde budú deti vykonávať, aj kto zodpovedný bude na ne dohliadať. Poukázala aj na to, že ochranné pomôcky pri športe nemajú deti vnímať ako výmysel rodičov a pri prvej príležitosti ich odložiť len preto, že ich kamarát nechce.

Hamade tvrdí, že rodičia by nemali podceniť riziko úrazov, ktoré môžu pri športe vzniknúť. „Pre predškolákov je typická rozptýlená pozornosť a menšia pohybová obratnosť, čo zvyšuje riziko poranenia. U starších detí, resp. adolescentov sa koordinácia pohybov mení, keď rýchlo rastú a vzniká dočasná disproporcia medzi končatinami a trupom. Zjednodušene povedané, sú samá ruka, samá noha a sú neobratnejší. Preto je veľmi dôležité vybrať dieťaťu správny šport,“ mieni.

Opatrnosť aj pri sánkovaní

Na prevenciu sa podľa nej oplatí myslieť aj pri sánkovaní. Vhodnejšie sú podľa Hamade plytšie svahy s menším sklonom a sánky s operadlom. Rovnako zdôrazňuje dôležitosť vhodného oblečenia. Samozrejmosťou by malo byť vrstvenie a vhodný materiál. „Priamo na telo oblečte dieťaťu jemnú bavlnenú bielizeň, potom odev z flísu, najvrchnejšia vrstva má byť vlnená. Na ňu oblečte bundu. V studenom a mrazivom počasí nezabudnite dať dieťaťu čiapku primeranej hrúbky a teplé rukavice. Jeden pár majte do zásoby pre prípad, že premoknú,“ spresnila.

Ako odborníčka dodala, dôležité je i to, aby deti trávili dostatok času na čerstvom vzduchu. Najvhodnejšie je rozdeliť si čas strávený vonku v prípade detí od troch do šiestich rokov na dve hodiny dopoludnia a dve popoludní.

Výnimkou sú silné mrazy pod mínus desať stupňov Celzia. Ak bolo dieťa v mrazivom počasí príliš dlho vonku a je uzimené, po príchode domov ho treba prezliecť a presunúť do tepla.

„Deti, ktoré pravidelne športujú, sú obratnejšie, nepadajú tak často, zvládnu vybalansovať rôzne rizikové situácie. Súčasne bývajú väčšinou aktívne, takže aj ich svalovo-kostrový systém je výkonnejší, silnejší a menej zraniteľný. Skôr dodržiavajú zásady správnej výživy a majú dostatočné zavápnenie kostí, ktoré sú pevnejšie,“ uzavrela Hamade.

Foto: ilustračné

Zábavná sánkovačka viedla cez dva okresy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM