Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Dajte si za pohár, je deň mlieka v školách

Pätnáste výročie Európskeho dňa jazykov pripadá na pondelok. Počas prvého pracovného dňa nového týždňa oslavujú Edity.

Mierne sa ochladí

V pondelok 26. septembra počítajme v noci a ráno s hmlami, teploty vystúpia na 15 až 20 stupňov, na miestach, kde bude počas celého dňa pretrvávať oblačnosť bude 10 až 15 stupňov. Bude prevažne jasno, zafúka a slabý premenlivý, na východe prevažne severný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Meniny má Edita

Ženské meno Edita má anglický pôvod a znamená „bohatá, šťastná“. Jeho sú materialisticky založené a vypočítavé, nemenia názor. Sú ctižiadostivé, poctivo študujú, ľahko podľahnú túžbe získať akademické tituly. Sú odolné a zvyčajne obdarené výbornou vitalitou.

Svetovo známe Edity sú rehoľníčka, mučeníčka a spolupatrónka Európy svätá EDITA STEINOVÁ či legendárna francúzska šansonierka ÉDITH PIAF.

PREČÍTAJTE SI: Leto bolo teplé, ale daždivé. Dočkáme sa ešte babieho leta?

Historický kalendár

Už 17 rokov si práve 26. septembra pripomíname Svetový deň mlieka v školách. Ten vznikol z iniciatívy Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). V 1889 sa narodil nemecký filozof MARTIN HEIDEGGER, najvýznamnejší predstaviteľ existencializmu a zakladateľ fundamentálnej ontológie. O deväť rokov neskôr sa narodil americký hudobný skladateľ GEORGE GERSHWIN, ktorému sa veľmi úspešne podarilo spojiť do jedného celku džez a klasickú hudbu. Je autorom známej černošskej opery Porgy a Bess.

V roku 1945 zomrel maďarský hudobný skladateľ a klavirista BÉLA BARTÓK, ktorý spojil hudbu východu a západu. O tri roky neskôr prišla na svet britská speváčka a filmová herečka OLIVIA NEWTON-JOHNOVÁ, ktorá sa preslávila v Pomáde.

Pomáda

A práve Olivia Newton-Johnová nám vypĺňa hudobné okienko A to najznámejšou piesňou z filmového muzikálu Pomáda, resp. duetom s Johnom Travoltom You're The One That I Want, ktorý sa dostal na prvé miesto v Spojených štátoch aj v Anglicku.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM