Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Na dážď sa pripravte aj dnes, ráno pozor na hmlu

Dnešná pranostika hovorí, že keď lístie dlho nepadá, tuhá zima sa k nám prikráda. V utorok bude polooblačno až oblačno. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na dážď sa pripravte aj dnes, ráno pozor na hmlu
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polojasno, ráno a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Postupne pribúdanie oblačnosti a popoludní ojedinele slabý dážď. Najvyššia denná teplota 6 až 8 st. Slabý premenlivý vietor.

Stred: Prevažne polojasno, ráno a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Postupne pribúdanie oblačnosti a popoludní ojedinele slabý dážď, od výšky cca 900 m sneženie. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 st. Slabý premenlivý vietor.

Východ: Aj na východe bude podobne ako na strednom Slovensku. Prevažne polojasno, ráno a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Postupne pribúdanie oblačnosti a popoludní ojedinele slabý dážď, od výšky cca 900 m sneženie. Najvyššia denná teplota 5 až 10 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo 0 st. Slabý premenlivý vietor.

Meniny má Bohumír

Mužské meno Bohumír má slovanský pôvod a znamená „Bohu mier“, „zmieruj sa s Bohom“. Meno je zaužívané skôr na území Čiech ako na Slovensku. Muži s týmto menom sú značne citovo založení a pre svoj pokojný život potrebujú najmä pochopenie, lásku a pocit, že ich stále niekto doma čaká.

Samota je pre nich skľučujúca. Bohumírovia sú objektívni a majú bezprostrednú povahu, môžeme sa s nimi pustiť do rozhovoru aj na chúlostivé témy. Vždy sa usilujú získať náklonnosť okolia a obklopujú sa ľuďmi, na ktorých majú silný vplyv.

Stalo sa doma

2010 – Zomrel (bol zavraždený vo svojom dome) v Limbachu renomovaný právnik, niekdajší predseda Ústavného súdu ČSFR, advokát ERNEST VALKO. Narodil sa 10.8.1953.

1992 – Konala sa slávnostná inaugurácia Trnavskej univerzity.

Stalo sa vo svete

1935 – Narodil sa známy francúzsky herec ALAIN DELON. Hral, napríklad, v takých filmoch ako Zatmenie, ktorý si z festivalu vo francúzskom Cannes odniesol Zvláštnu cenu. Gepard, ktorý kritici v Cannes odmenili Zlatou palmou, alebo Mélodie en sous-sol (Melódia podzemia), v ktorom si zahral s Jeanom Gabinom a film získal prestížnu americkú cenu Zlatý glóbus v kategórií Najlepší cudzojazyčný film.

1789 – Elijah Craig z amerického štátu Kentucky po prvý raz vydestiloval z kukurice bourbonskú whisky.

Skladba dňa

1961 – Narodil sa v Bratislave spevák, gitarista a líder skupiny Tublatanka MAŤO ĎURINDA. V roku 1982 sa Ďurinda zapísal na Univerzitu Komenského, kde vyštudoval farmáciu.

Počas štúdia na vysokej škole sa Maťo Ďurinda stretol s Ďurom Černým a Palom Horváthom, s ktorými založili rockovú skupinu s názvom „Tublat“ podľa mena zápornej postavy opičiaka z románu Tarzan od Edgar Rice Burroughsa, ktorý neskôr zmenili na doteraz používaný názov Tublatanka

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM