Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Obloha bude pochmúrna. Niekde s dažďom, inde so snežením

V dnešný deň štátneho smútku bude pochmúrne aj počasie. Pranostika hovorí: Keď sa drží list v mesiaci októbri na stromoch pevne, to znamená krutú zimu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Obloha bude pochmúrna. Niekde s dažďom, inde so snežením
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené. Najvyššia denná teplota 12 až 14 st. Prevažne severný vietor 20 km/h postupne zoslabne.

Stred: Oblačno až zamračené, ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď, v polohách od 1200 m sneženie. Najvyššia denná teplota 9 až 14 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st. Prevažne slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené a ojedinele slabý dážď, v polohách od 1200 m sneženie. Najvyššia denná teplota 5 až 10 st. Severný vietor 5 až 25 km/h.

Meniny má Koloman

Koloman je disciplinovaný. Mužské meno Koloman má keltský pôvod a v preklade znamená „pustovník“. Kolomanovia sa prejavujú ako tajomní, neprístupní a nevľúdni. Sú mlčanliví, utiahnutí do seba a ťažko menia svoje názory.

Charakterizuje ich veľká disciplinovanosť a schopnosť značného vypätia. Študujú sami a radi, neraz dlho do noci. Stávajú sa z nich väčšinou zanietení výskumníci, inžinieri alebo originálni umelci.

Stalo sa doma

1887 – Narodil sa v Bytči katolícky kňaz, prezident Slovenskej republiky (1939–1945) JOZEF TISO. Po smrti Andreja Hlinku sa stal kľúčovou osobnosťou HSĽS. Od roku 1938 stál na čele autonómnej slovenskej vlády a 26.10.1939 bol zvolený za prezidenta. Nad jeho prezidentským pôsobením, ale aj nad jeho osobou, visia mnohé otázniky týkajúce sa hlavne deportácií Židov. 15.4.1947 bol odsúdený na trest smrti. Zomrel (popravili ho) 18.4.1947.

1914 – Svoju činnosť začala na základe zákona z roku 1912 Alžbetínska univerzita v Bratislave. Prednášať sa však začalo až v apríli v roku 1915. Mala právnickú, filozofickú a lekársku fakultu. Zanikla v roku 1919.

Stalo sa vo svete

1925 – Narodila sa britská konzervatívna politička MARGARET THATCHEROVÁ, premiérkou britskej vlády bola v rokoch 1979–1990. Počas svojho pôsobenia tvrdo presadzovala ekonomický liberalizmus, obmedzovanie imigrácie, obmedzovanie vplyvu odborov a silnú samostatnú zahraničnú politiku.

Skladba dňa

1965 – Sisa Sklovská, Žilina, speváčka a herečka. Vyštudovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave, od roku 1992 pôsobila päť sezón ako sólistka opery SND. V roku 1996 sa presťahovala do Prahy, kde účinkovala v muzikáloch aj na samostatných koncertoch. Hrala v muzikáloch Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Krysař, Hamlet, Pokrvní bratia, Neberte nám princeznú, Traja mušketieri. V roku 2000 vydala debutový album Sisa, v roku 2003 album Viem čo chcem so skladbou Noc sa končí až ráno.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM