Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Poriadne sa zababušte, pocítime chlad a príde aj dážď

Dnes bude polooblačno až oblačno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia. Na mnohých miestach nám zaprší. Spomíname na Karola Duchoňa, oslavujú Imrichovia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Poriadne sa zababušte, pocítime chlad a príde aj dážď
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne oblačno a k večeru ojedinele slabý dážď. Najvyššia denná teplota 10 až 14 st. Prevažne juhovýchodný vietor 20 až 30 km/h, miestami v nárazoch okolo 55 km/h.

Stred: Oblačno až zamračené, ojedinele zmenšená oblačnosť. K večeru miestami slabý dážď, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m 3 st. Prevažne slabý vietor. Na horách búrlivý vietor, na hrebeňoch hôr až víchrica.

Východ: Oblačno až zamračené, ojedinele zmenšená oblačnosť. K večeru ojedinele slabý dážď. Najvyššia denná teplota 4 až 9 st. Prevažne južný vietor 5 až 25 km/h.

Meniny má Imrich

Mužské meno Imrich je nemeckého pôvodu a v preklade znamená „pracovitý vládca“. Imrichovia sú muži, hľadajúci sami seba viac v činnosti ako v úvahách. Sú málo ovplyvniteľní, ale objektívni a schopní úplnej oddanosti.

Spoliehajú sa len na seba. Potrebujú vidieť hmatateľné výsledky práce a mať istotu, že všetko, čo robia, má zmysel. Práce sa rozhodne neboja. V citovom živote sú nekompromisní. Buď milujú alebo nie. Ak majú najmenšiu pochybnosť, radšej odchádzajú, ako by sa mali pretvarovať.

Stalo sa doma

1935 – Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk vymenoval novú vládu na čele s agrárnikom Milanom Hodžom – prvým Slovákom vo funkcii predsedu vlády ČSR.

1949 – Spišský biskup Ján Vojtaššák tajne vysvätil za biskupa rektora spišského seminára Štefana Barnáša, čím sa začala písať história tajnej katolíckej cirkvi na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1965 – Taliansky automobilový koncern Fiat uzatvoril s vládou ZSSR zmluvu o technickej pomoci a poradenstve pri rozvoji sovietskeho automobilového priemyslu. Zo spolupráce vzišli známe ľudové autá Lada, nazývané aj Žiguli.

2006 – Iracký diktátor Saddám Husajn bol odsúdený na smrť obesením za zločiny proti ľudskosti.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári spomíname na speváka populárnej hudby Karola Duchoňa, ktorý zomrel v roku 1985. Preslávil sa mnohými hitmi, ktoré sa dodnes hrávajú alebo ich interpretujú iní speváci ako napríklad V dolinách, Elena, Dievča z Budmeríc či Smútok krásnych dievčat. Narodil sa 21.4.1950.

Karol Duchoň bol človek so zmyslom pre humor, ktorý rád zabával druhých, bol veľmi dobrosrdečný a rád iným pomáhal. Žil rýchlo, nechcel nič premeškať či nezažiť. Bol ťažkým alkoholikom a to sa podpísalo na jeho priskorom odchode.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM