Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý september bude v znamení leta a vysokých teplôt

Dnešná pranostika hovorí, že keď na prvého septembra prší, repu budú ťahať z blata. Prvý septembrový deň bude krásne slnečný, užite si letné počasie.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý september bude v znamení leta a vysokých teplôt
Zdroj: TASR

Západ: Jasno alebo len malá oblačnosť. Ráno ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 27 až 29 st. Slabý premenlivý vietor.

Stred: Jasno alebo len malá oblačnosť. Ráno ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 24 až 28 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Východ: Jasno alebo len malá oblačnosť. Ráno ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 24 až 29 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo 18 st. Slabý premenlivý vietor.

Meniny má Drahoslava

Ženské meno Drahoslava má slovanský pôvod a znamená „drahá sláva“. Drahoslavy oplývajú citmi a aktivitou. Sú vecné a nevydržia dlho na jednom mieste. Majú výrazné sebavedomie.

Ich svojský pohľad na život nás presviedča, že márne by sme sa usilovali, aby zmenili svoje názory. Napriek tomu, že sú energické, ich reakcie sú premyslené a väčšinou mierne. Drahušky sú tiež veľmi spoločenské bytosti a majú vzácnu schopnosť prispôsobiť sa každému.

Stalo sa doma

1992 – Poslanci SNR prijali verejným hlasovaním Ústavu Slovenskej republiky. Proti jej prijatiu hlasovali poslanci KDH a maďarskí poslanci ešte pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu.

1867 – Otvorili v Martine jedno z troch prvých slovenských gymnázií, Nižšie slovenské evanjelické patronátne gymnázium s prípravnou, prvou a druhou triedou.

1992 – Pri autohavárii na diaľnici Praha – Bratislava neďaleko Humpolca sa ťažko zranil predseda SDSS a poslanec FZ ČSFR Alexander Dubček, vedúca osobnosť reformných udalostí z roku 1968. Na následky zranení 7.11.1992 Dubček zomrel.

Stalo sa vo svete

1998 – Na linke Paríž (Francúzsko) – Istanbul (Turecko) začal opäť premávať legendárny rýchlik Orient Express.

2003 – Holandsko sa stalo prvou krajinou sveta, ktorá sprístupnila marihuanu ako liek na predpis pre ľudí trpiacich vírusom HIV, rakovinou a sklerózou multiplex.

Skladba dňa

Hudobnou oslávenkyňou (1957) je Gloria Estefan (pôvodným menom Gloria María Milagrosa Fajardo García), kubánsko-americká speváčka a textárka.

Známa je aj ako „Kráľovná latino popu" a je jednou z najznámejších speváčok. Predala viac ako 90 miliónov albumov a je to najúspešnejšia „crossover“ umelkyňa v dejinách latino hudby.

Ilustračné foto, TASR

Gloria Estefan
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM