Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Spomíname na veľké osobnosti, oslavuje aj sexsymbol 60. rokov

Na svätého Václava býva blata záplava. 28. september je však aj Medzinárodným dňom za právo vedieť, pripomíname si ho od roku 2002.

Príjemné denné teploty

Ráno rátajme s ojedinelými prízemnými mrazmi, v priebehu dňa jasno až polojasno a od severozápadu pribúdanie oblačnosti. Slovenský hydrometeorologický ústav informuje, že v stredu 28. septembra dosiahnu teplotné maximá métu 20 až 24 stupňov, na Orave, Liptove a Spiši bude okolo 18 stupňov.

Zafúka slabý, postupne prevažne juhozápadný vietor o rýchlosti 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Gratulujeme Václavom

Meno Václav má slovanský pôvod a znamená „viac slávny". Jeho nositelia sa dosť ťažko dajú pochopiť, ich reakcie sú často nepredvídateľné, vyznačujú sa nepokojnosťou, sú však aj odvážni, veľa rozmýšľajú, sú hĺbaví a dajú aj na city.

Zo známych osobností poznáme bývalého prezidenta Československa, Českej republiky a zároveň jednu z hlavných osobností Charty 77 aj Občianskeho fóra VÁCLAVA HAVLA. Post hlavy štátu u našich južných susedov zastával aj VÁCLAV KLAUS.

Spomíname si aj na významného českého dirigenta VÁCLAVA NEUMANNA, jeho krajana speváka VÁCLAVA NECKÁŘA, meniny oslavuje aj jeden zo zakladateľov skupiny Elán VÁCLAV (VAŠO) PATEJDL i hokejová legenda VÁCLAV NEDOMANSKÝ.

PREČÍTAJTE SI: Vytiahnite teplé oblečenie. V najbližších dňoch nás ráno privítajú mrazy

RANNÁ ŠTVORKA - 28.9.
3
Galéria
Zdroj: TASR

Pohľad do minulosti

V roku 1571 sa narodil taliansky barokový maliar MICHELANGELO MERISI DA CARAVAGGIO. 1895 – Zomrel francúzsky chemik a biológ LOUIS PASTEUR, zakladateľ mikrobiológie, lekárskej imunológie a stereochémie. Vynašiel pasterizáciu i vakcínu proti besnote. V tento deň v 1924 prišiel na svet taliansky herec MARCELLO MASTROIANNI, o desať rokov neskôr sa narodila francúzska herečka BRIGITTE BARDOTOVÁ.

V roku 1966 popravili IRENU ČUBÍRKOVÚ, ktorá zavraždila svojich manželov Jána Čubírku a Ambróza Ščepku. Tento deň v 1991 je posledným v živote džezového saxofonistu MILESA DAVISA, ktorý je najväčšou postavou moderného džezu. V roku 2003 zomrel americký režisér gréckeho pôvodu ELIA KAZAN. Jeho prvý úspešný film Džentlmenská dohoda ocenili tromi Oscarmi. V roku 1999 dostal Oscara aj za celoživotné dielo.

PREČÍTAJTE SI: Počítač slúži i spôsobuje zdravotné problémy. Ako im predísť?

Brigitte Bardotová – Veux Ou Tu Veux Pas

Brigitte Bardotová bola v 50. a 60. rokoch minulého storočia nielen známou herečkou a speváčkou, ale aj sexsymbolom vtedajšej doby. My si ju pripomíname piesňou Veux Ou Tu Veux Pas.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM