Prokop Slováček Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Vystúpame na šiestu najvyššiu horu, zaznie pieseň pre Elišku

Počasie sa vybúrilo už včera. Dnes sa vráti zo zimného, do jesenného normálu. Vlády sa ujal Jozef Tiso, USA začali „poľovačku“ na Usámu bin Ládina.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vystúpame na šiestu najvyššiu horu, zaznie pieseň pre Elišku
Zdroj: internet

Počasie

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov.

Na východnom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov.

Oslavuje Eliška

Meno má hebrejský pôvod. Je variantom novozákonného biblického mena Alžbeta, čo v preklade znamená „Bohu zasvätená“. Elišky sú ženy s dobrým vystupovaním a vedia riadiť ľudí.

Nepovedia všetko, čo si myslia, sú málo ovplyvniteľné a potajomky zaľúbené do seba. Svojou prívetivosťou si dokážu získať náklonnosť iných. V citovom živote sa u nich striedajú rýchle vzplanutia s odmietnutiami. Elišky túžia zostať nezávislými.

Stalo sa na Slovensku

1938 – Bola vymenovaná prvá autonómna slovenská vláda, ktorej predsedom bol Jozef Tiso a ministrami Pavol Teplanský, Ferdinand Ďurčanský, Matúš Černák a Ján Lichner.

2011 – Horolezecká expedícia v zložení Juraj Rebro, Tomáš Rigoci, Martin Gablík a Martin Heuger vystúpila na vrchol himalájskej osemtisícovky Čo Oju (8201 m), čo je šiesta najvyššia hora sveta.

Stalo sa vo svete

1949 – Vo východnej časti Nemecka vyhlásili Nemeckú demokratickú republiku (NDR).

2001 – Spojené štáty americké a Veľká Británia začali útok na Afganistan ako odvetu za teroristické útoky na USA 11. septembra 2001. V Afganistane sa mal ukrývať Usáma bin Ládin – terorista, ktorý stál za útokmi na USA.

Skladba dňa

Hoci Ludwig van Beethoven dnes neoslavuje nič, aj tak sa jeho legendárna skladba Pre Elišku dostala do nášho výberu. Nádherne ju interpretuje Eva Pilarová.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM