Správy Samospráva

Rázny krok zástupcov BBSK: O premnožených medveďoch v kraji by mal hovoriť aj parlament

Podľa slov podpredsedu BBSK Ondreja Luntera je očividné, že svoje zvyky a správanie nezmenili ľudia, ale medvede.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a regiónov iniciovali rokovanie s predsedom Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslavom Karahutom (Sme rodina) k otázke premnožených medveďov v regióne. Stretli sa s ním v piatok v Banskej Bystrici a požiadali ho o tlmočenie zásadných otázok a aby sa o veci hovorilo na parlamentnej úrovni.

Lunter: Medvede zmenili zvyky

„Čoraz viac ľudí znepokojujú informácie o incidentoch s medveďmi. Nejde len o posledné týždne alebo mesiace, ľudia v našom regióne vidia, že sa situácia dramatizuje z roka na rok,“ reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

„Nehovoríme len o náhodných návštevníkoch lesov, ktorí sa nemusia vedieť v prírode správať, ale aj o domácich a miestach, kadiaľ bežne chodievajú do práce a v minulosti sa tam cítili bezpečne. Je očividné, že svoje zvyky a správanie nezmenili ľudia, ale medvede,“ doplnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Zástupcovia BBSK požiadali Karahutu, aby sa poslanci poradili s vládou i s odborníkmi a medzi sebou navzájom, aby ľudia dostali odpovede na základné otázky, ktoré sa týkajú regulácie populácie medveďov, pričom jej mieru v súčasnosti považujú za neúnosnú. Počet medveďov stúpol za posledných 20 rokov údajne až trojnásobne.

Pomôže parlament?

Karahuta prisľúbil, že tieto otázky budú predmetom najbližšieho júnového zasadnutia výboru, pričom naň prizve ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nominant OĽANO).

„O termíne rokovania budem informovať aj BBSK, pripravíme uznesenie a budeme sa ho snažiť naformulovať tak, aby bolo čo najzáväznejšie pre obe ministerstvá a aby sa ľudia nemuseli báť chodiť do prírody. Situácia sa stáva postupne neúnosnou a to najcitlivejšie, do čoho zasahuje, sú zdravie a životy ľudí,“ konštatoval Karahuta.

Podľa podpredsedu BBSK Romana Malatinca si občania zaslúžia odpoveď. „Bolo by chybou sa tváriť, že neexistuje strach a neexistujú otázky. Ľudia sa pýtajú, prečo sme sa pred 20 rokmi cítili úplne bezpečne na miestach, ktoré sú dnes považované za nebezpečné,“ dodal Malatinec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Brífing Banskobystrického samosprávneho kraja - premnoženie medveďov
6
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM