Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Čas čerešní začína. Pripravte si tradičný recept
Zdroj: TASR

Redakcia radí: Čas čerešní začína. Pripravte si tradičný recept

Zlákali vás čerešne na sobotňajšom trhu? Máme pre vás tip na chutný recept!

Nina Táborská Rôzne Recept na dnes
Nina Táborská Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Čas čerešní začína. Pripravte si tradičný recept

Zlákali vás čerešne na sobotňajšom trhu? Máme pre vás tip na chutný recept!

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Čas čerešní začína. Pripravte si tradičný recept
Zdroj: TASR

Čerešne nielen dobre chutia, ale sú i zdraviu prospešné. Obsahujú napríklad vitamín C, celú skupinu vitamínov B, množstvo minerálov v podobe draslíka, železa či horčíka a nájdete v nich tiež farbivá antokyany, ktoré pôsobia ako antioxidanty. A nielen to. Čerešne zlepšujú vzhľad pokožky a pôsobia omladzujúco.

Dostať ich v tieto dni nie je problém. Čas čerešní začína a napĺňajú sa nimi aj trhoviská a záhrady. Ak zlákali aj vás, prinášame vám tip na zaujímavý recept. Pripravte si tradičné čerešňové glgance.

Pochúťku na jeden “glg”, od čoho je odvodený aj samotný názov, si môžete pripraviť s tvarohom, cukrom a roztopeným maslom, s makom alebo so strúhankou.

INGREDIENCIE

1,5 šálky čerešní (vykôstkovaných)

1 šálka preosiatej hladkej múky

Ľadová voda (približne 12 lyžíc na zarobenie cesta)

Studená voda (1 pohárik na lepšiu manipuláciu s cestom)

Strúhanka

Práškový cukor

Roztopené maslo

POSTUP

Čerešne vykôstkujeme a umyjeme. Do misky vysypeme múku a po lyžiciach začneme postupne prilievať ľadovú vodu tak, aby sme vytvorili lepkavé ťahavé cesto bez hrudiek. Cesto nesmie byť tekuté.

Vo veľkom hrnci necháme medzitým zovrieť vodu a do cesta v miske pridáme čerešne. Trošku ich rukou obalíme. Pripravíme si pohár so studenou vodou, čistú lyžičku a malé sitko.

Keď voda začne vrieť začneme s lyžičkou vyberať čerešne s cestom. Naberieme na lyžičku a s prstom cesto potiahneme po celej čerešni (nemusí byť dokonale obalená celá čerešňa, občas sa vo vode cesto trošku odlepí a ovocie vytŕča).

Lyžičku namočíme do vriacej vody a pomaly vytiahneme von. „Glganec“ sa ľahko odlepí od lyžičky a spadne na dno hrnca. Takto postupujeme až pokým neminieme cesto s čerešňami. Tie, ktoré vyplávajú hore, vyberieme za pomoci sitka a necháme odkvapkať.

RADA: Vždy si pred obaľovaním ďalšieho „glgancu“ namočíme lyžičku do pohára so studenou vodou. Bude sa nám ľahšie narábať s cestom, ktoré sa jednoduchšie odlepí z lyžičky.

Na záver pripravené glgance posypeme strúhankou (opraženou na panvici), pocukríme práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom (podľa chuti). Prípadne namiesto strúhanky použijeme tvaroh alebo mak.

Čítajte tiež: Redakcia radí: Aj bratislavské trhy sú plné jahôd, máme pre vás tip na ľahký letný dezert

Recept: Čerešne
1
Galéria
Zdroj: Nin.sk
Zdroj: Nin.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie

SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM

SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie