Správy

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica opäť hlá

Ilustračný obrázok k článku Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica opäť
hlá
Zdroj: YouTube.com

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica opäť hlási za svoj spádový okres Brezno ďalšie tri nové prípady ochorenia na vírusovú žltačku typu A (VHA). „Z toho ide o dva prípady ochorenia detí – jedno z Brezna a druhé zo Závadky nad Hronom a jeden prípad evidujú u dospelej osoby z Brezna,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.

„Od začiatku tejto vleklej epidémie už celkom ochorelo 31 ľudí. Všetky prípady boli sérologicky potvrdené aj laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A (tzv. antiHAV IgM). Ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali jednak zaočkovali a aj poučili o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré bezpochyby patrí osobná hygiena (hlavne umývanie rúk) a priestory vydezinfikovali.“ pokračovala Tolnayová.

„V epidemiolo­gickom šetrení odborníci naďalej pokračujú. Samotné protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy (dezinfekcia, lekársky dohľad, očkovanie kontaktov…) sa zabezpečujú priebežne,“ dodala so slovami, že navyše epidemiológovia urobili kroky aj smerom k obchodným reťazcom, keď ich požiadali o zvýšenú pozornosť a dezinfekciu madiel nákupných košov, či akýchkoľvek zábradlí v obchodoch, ktorých sa potenciálne môžu dotýkať infikované osoby a tak šíriť žltačku ďalej.

Dominanty nášho mesta, ktorá je podľa vás TOP?
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM