Eliška Šándorová Rôzne Samospráva

ROZHOVOR: Tomáš Abel prezradil primátorské vianočné menu i to, aký rok malo Brezno

Čo najviac trápi občanov horehronskej metropoly, ako dokáže skĺbiť prácu s rodinou a ako je na tom Brezno? Aj na to nám odpovedal primátor Tomáš Abel (34).

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Tomáš Abel prezradil primátorské vianočné menu i to, aký rok malo Brezno
Zdroj: FB Tomáš Abel

Je mladý, aktívny nielen na sociálnej sieti, ale aj pri osobných stretnutiach s občanmi. Má jasnú víziu o fungovaní mesta a ako sám hovorí, štyri roky na splnenie vytýčených cieľov ani zďaleka nestačia.

Reč je o Tomášovi Abelovi, ktorého Brezňania zaujímajúci sa o dianie v meste môžu osobne spoznať aj na stretnutiach, ktoré pravidelne organizuje. Aký mal rok jeden z najmladších slovenských primátorov a čo čaká mesto pod jeho vedením na budúci rok?

Ešte ako kandidát na primátora ste prezentovali svojich desatoro. Čo vás najviac teší, že sa aj v tomto roku podarilo splniť a naopak?

Už pred štyrmi rokmi som avizoval, že všetkých desať bodov je veľmi dôležitých. Len pri dlhodobej a premyslenej podpore každej z oblasti a postupnom napredovaní je možné dosiahnuť merateľné výsledky, ktoré pozitívne pocítia aj samotní občania. Preto ani teraz nechcem povedať, že jeden z bodov má výrazne väčšiu prioritu ako iný. Teší ma, že aj v tomto roku sme sa posunuli a že k jednotlivým sľubom si na základe trojročného úsilia celého kolektívu zamestnancov a zástupcov mesta môžu občania priradiť konkrétne opatrenia. Ak by som predsa len chcel byť konkrétny, kladne hodnotím najmä posun v riešení tzv. čiernych stavieb a s tým spojený prístup samosprávy k neprispôsobivým občanom, ďalej pomoc seniorov v zmysle schválenia a obstarania projektovej dokumentácie domova dôchodcov a v neposlednom rade revitalizáciu oddychových zón, akou je napríklad dopravné ihrisko. Tam sa nám podarilo znovu nainštalovať dopravné značenie a spolu s neďalekým fitparkom môže byť vyhľadávanou lokalitou pre návštevníkov z rôznych vekových kategórií.

„Bez ohľadu na pôsobenie svojho predchodcu, už pri nástupe do funkcie som vedel, že štyri roky sú na naplnenie všetkých sľubov veľmi málo.“

Mesto je po finančnej stránke na tom dobre. Ako ste nedávno uviedli, občania by dobré hospodárenie mali pocítiť, napr. mladé rodiny, seniori, školy… Ako pomôcť týmto skupinám?

Aj tieto opatrenia úzko súvisia s jedným z predvolebných záväzkov a to je pomoc sociálne slabším. Práve mladé rodiny a seniori totiž patria k tým skupinám obyvateľstva, ktoré podporu či už zo strany štátu, alebo mesta určite potrebujú. Špeciálne vtedy, ak sa nemôžu spoľahnúť na podporu svojej rodiny. V Brezne od začiatku zastávame názor, že fakt, že sa ekonomicky darí mestu, by mali v každodennom živote pocítiť aj občania. Výsledkom je pestrá ponuka sociálnych opatrení v podobe príspevku pre seniorov, príspevku pri narodení dieťaťa alebo príspevku pre nadané deti. Všetky spomínané je možné získať len za splnenia pomerne prísnych, ale férových podmienok. Príspevok pre seniorov sme sa nedávno rozhodli zvýšiť, keďže dopad na rozpočet samosprávy bude minimálny, no dôchodcovia toto drobné prilepšenie isto ocenia. Hoci v iných mestách podobné príspevky nie sú samozrejmosťou, v Brezne sa ich budeme snažiť zachovať minimálne v súčasnom rozsahu aj do budúcna.

Tomáš Abel
9
Galéria
Zdroj: FB Tomáš Abel

Ste predseda Správnej rady breznianskej nemocnice. V rebríčku Nemocnica roka 2017 sa aj z hodnotenia pacientov umiestnila na 16 mieste z 30. V blízkej budúcnosti sa očakáva investícia za 8,4 mil. eur. Možno očakávať aj vyšší komfort?

Všetky investície, ktoré išli na modernizáciu breznianskej nemocnice, boli realizované predovšetkým v záujme zvýšenia komfortu a spokojnosti pacientov. Či už išlo o modernizáciu detského oddelenia, alebo jednotky intenzívnej starostlivosti, ktoré sa uskutočnili v priebehu tohto roka, odozvy od pacientov i zdravotníckeho personálu boli veľmi pozitívne. Plánovaná investícia je doposiaľ najväčšou a jej výsledkom by malo byť výrazné zlepšenie technického a priestorového vybavenia nemocnice. Dá sa teda predpokladať, že breznianska nemocnica sa v spomínanom rebríčku v budúcnosti posunie ešte vyššie. Od môjho nástupu do funkcie sa snažíme aktívne pomáhať s riešením problémov nemocnice a v rámci možností ju podporovať aj finančne.

V súťaži NAJ mesto a obec roka 2017 skončilo Brezno na druhom mieste. Rok predtým na 16. Dá sa povedať, že je skokan roka. Bude to zrejme aj zásluha mesta :-)

Bola to anketa vo forme hlasovania na internete, ktoré nesie prvky subjektivity, ale každé podobné umiestnenie, pravdaže, považujeme aj za úspech mesta. Teší nás to minimálne preto, že občania a návštevníci majú dôvod zahlasovať zaň, evidentne teda vnímajú zmeny v Brezne a tešia sa z nich spoločne s nami. Teší nás, že so vzhľadom objektov a priestranstiev sa súčasne mení aj vzťah ľudí k svojmu mestu a celková atmosféra v ňom.

Aký bol rok 2017 pre Brezno resp. čo by ste chceli v roku 2018 stihnúť?

Rok 2017 bol hektický, ale verím, že z pohľadu mesta aj úspešný. Dokázali sme veľkú väčšinu toho čo sme si predsavzali v krátkodobejšom horizonte a neustále pracujeme na napĺňaní dlhodobých cieľov. Tu napríklad môžeme spomenúť oblasť dopravy, kde sa tento rok podarilo úspešne spustiť prvú etapu obchvatu, zrekonštruovať niekoľko hlavných ťahov a vybudovať v Brezne prvé dve veľké okružné križovatky. Samozrejme, že dopravné problémy v meste to nevyriešilo úplne, ale s ohľadom na budúci rozvoj napríklad v oblasti podnikania alebo cestovného ruchu to považujem za významné kroky. Aby sme s rozvojom cestnej infraštruktúry postupovali čo najrýchlejšie, v priebehu roka sme vstúpili aj do Iniciatívy Stredné Slovensko.

V roku 2018 chceme stihnúť minimálne toľko čo počas dvoch predchádzajúcich. Dokonca by som si dovolil povedať, že celkový objem investícií by mal byť ešte o niečo vyšší. Obyvateľov mesta najviac budú zaujímať cesty, chodníky, kontajnerové stojiská, parkovacie miesta, zeleň, kúpalisko, dom pre seniorov a mnohé iné.

Tomáš Abel
14
Galéria
Zdroj: FB Tomáš Abel

O rok budú voľby, váš predchodca sa v kresle primátora udržal tri volebné obdobia. Rozmýšľali ste, že budete opäť kandidovať?

Bez ohľadu na pôsobenie svojho predchodcu, už pri nástupe do funkcie som vedel, že štyri roky sú na naplnenie všetkých sľubov veľmi málo. Občanom Brezna som ponúkol určitú víziu fungovania mesta a čo je nesmierne dôležité, doposiaľ cítim značnú podporu pri jej uskutočňovaní. Toto je moja súčasná úloha a venujem jej maximálne možné úsilie. V čase, kedy bude aktuálne odpovedať na ďalšie otázky, urobím určite aj to.

Ste aktívny na sociálnej sieti, pravidelne sa stretávate s občanmi. Čo Brezňanov najviac „trápi“? Stíhate byť s rodinou v návale pracovných aktivít?

Z mojich skúseností, Brezňanov najviac trápia bežné problémy a to sú cesty, chodníky, parkovacie miesta, poriadok v meste a zeleň. Veľkou témou je tiež rómska problematika a čierne stavby.

Čo sa týka mojej rodiny, snažím sa jej venovať maximum. Niekedy je to náročné, ale verím, že zvládam. Samozrejme, má to svoju daň, ale Lucke a Tomáškovi stíham večer čítať aspoň rozprávky.

Blížia sa sviatky. Ako chutí primátorský punč poznajú všetci Brezňania. Ako ale vyzerá „primátorské“ vianočné menu?

Na Vianoce sa teším, hlavne pre čas strávený s rodinou a pokoj, ktorý je okolo nás. Naše Vianoce sú ako vo väčšine rodín na Horehroní tradičné. Čiže máme opekance, oblátky, kapustnicu, rybu a šalát a rôzne dobroty, ktoré pripraví moja manželka Simonka. Samozrejme, taktiež asistujem a pomáham! :-) Všetkým Brezňanom a obyvateľom Horehronia prajem krásne a požehnané sviatky, veľa lásky, dobra a skutočné ľudské hodnoty pod vianočný stromček.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM