Kultúra

Rozlúčka s letom: Do Brezna už po tretíkrát dorazia Bomburove slávnosti

Posledné dni kultúrneho leta budú patriť oslavám legendárneho breznianskeho hrdinu so všetkým, čo k tomu patrí. V piatok a sobotu sa v meste uskutoční tretí ročník Bomburových slávností.

Ilustračný obrázok k článku Rozlúčka s letom: Do Brezna už po tretíkrát dorazia Bomburove slávnosti
58
Galéria

Stredoveké oslavy, ktoré organizuje mesto Brezno, opäť nebudú len o inscenovaných bojoch, ale aj o historických remeslách, hudbe a pochúťkach.

Dvojdňové podujatie začne v piatok 24. augusta o 15.00 historickým sprievodom, po ktorom rytieri Kráľovskej čokolády predvedú ukážky varenia čokolády spojené s animačným programom pre deti.

„V rámci predvíkendového programu sa v mestskom parku predstaví domáca skupina historického šermu Berezun, vystúpi Rusín čendeš orchestra z Banskej Bystrice, ovplyvnený rôznorodou hudbou počnúc rusínskym, slovenským, rómskym, balkánskym folklórom, klasickou hudbou, argentínskym tangom, popom, jazzom a kapela Oblastné skutočnosti zasa ponúkne funky, rock aj pop,“ priblížila Bibiána Berčíková z odboru kultúry a športu mesta Brezno.

Cimbal Brothers aj ohňová šou

Bohatý sobotňajší program opäť otvorí historický sprievod, skupiny Grál a Berezun predvedú ukážky historického šermu, zaujímavosťou bude tiež vystúpenie šaša Fjodora, ktorý žongluje, balansuje, moderuje, improvizuje a k tomu ešte z toho všetkého robí humor. Piesne vrcholného stredoveku z rôznych kútov starej Európy prinesie do Brezna Stredoveká hudba Gothien z kráľovského mesta Plzeň.

Deti si budú môcť pozrieť rozprávku o Jurkovi s kozou v podaní Bábkového divadla na Rázcestí či tešiť sa na vystúpenie sokoliarov z Banskej Bystrice.

„Bonbónikom bude koncert skupiny Cimbal Brothers, ktorá má repertoár zložený nielen z najznámejších pop-rockových piesní rôznych zahraničných aj domácich interpretov, ale aj Oscarom ocenené filmové soundtracky, universal world music či skladby z klasickej hudby – to všetko jednoznačne v modernom štýle, ktorý ich charakterizuje. Bomburove slávnosti ukončí ohňová šou skupiny historického šermu Grál,“ dodala Bibiána Berčíková.

V OBRAZOCH: Bomburove slávnosti naplnili námestie
58
Galéria

Slávnosti budú aj o pochúťkach či detských atrakciách

Počas dvojdňových osláv plných rytierskych súbojov o česť a slávu, ale aj srdcia dvorných dám, si určite prídu na svoje aj milovníci dobrého jedla. Pripravené budú ochutnávky pokrmov z čias dávno minulých.

Salaš Zbojská bude na svojom dobovo ladenom prenosnom stánku pripravovať rôzne špeciality, okrem toho bude k dispozícii aj primátorský guláš, z ktorého výťažok poputuje na pomoc 13-ročnej Timejke z Brezna – Mazorníkova, ktorá je od narodenia ťažko zdravotne postihnutá, trpí leukodystrofiou, epilepsiou a svalovou hypotóniou. Žije s rodičmi a súrodencami, potrebuje pomoc pri všetkých úkonoch a neustály dohľad. Celodennú starostlivosť jej zabezpečuje matka.

Súčasťou Bomburových slávností bude aj stredoveký jarmok, na ktorom si návštevníci budú môcť tradičné produkty nielen kúpiť, ale si ich náročnú výrobu aj vyskúšať. Ako na záver dodala Bibána Berčíková, nebude tiež chýbať šachový turnaj, do ktorého sa môže zapojiť aj verejnosť, detské atrakcie – drevený kolotoč a hry pre deti.

Zdroj: Mesto Brezno, foto: archív

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM