Správy

Samosprávy sa budú môcť zapojiť do plánovania práce s mládežou, Heľpa je príkladom

Na podporu práce s mládežou v mestách a obciach bolo v tomto roku vyčlenených približne 55-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Samosprávy sa budú môcť zapojiť do plánovania práce s mládežou, Heľpa je príkladom
Zdroj: TASR

Začiatkom roka 2020 by malo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásiť výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu v programe Komunita mladých.

Obce a mestá tak budú mať možnosť financovať svoje aktivity pre mládež na základe vytvoreného a zastupiteľstvom schváleného strategického dokumentu pre oblasť mládeže, ktorý je podmienkou pre oprávnenosť žiadostí. Informuje o tom rezort školstva na svojej internetovej stránke.

Strategický dokument

Aby sa do výzvy v roku 2020 mohli mestá a obce zapojiť, organizuje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže v novembri vzdelávania, na ktorých sa zástupcovia obcí a miest naučia ako vytvoriť analýzu potrieb mládeže a na jej základe vypracovať strategický dokument pre oblasť mládeže na lokálnej úrovni.

Vzdelávania sú financované zo štátneho rozpočtu a sú pre účastníkov bezplatné.

Heľpa je príkladom

Na podporu práce s mládežou v mestách a obciach bolo v tomto roku vyčlenených približne 55-tisíc eur.

„Samosprávy s vytvoreným strategickým dokumentom pre oblasť mládeže oživili prostredníctvom dotácie komunitu mladých vo svojich obciach a mestách,“ uvádza sa na stránke ministerstva školstva.

Príkladom dobrej praxe je mesto Nové Zámky, ktoré si za cieľ vytýčilo posilniť postavenie mladých ľudí v meste prostredníctvom založenia mládežníckeho parlamentu.

Druhým príkladom je obec Heľpa v okrese Brezno, kde mali mladí ľudia vďaka participatívnemu rozpočtu príležitosť naplánovať miniprojekty a realizovať svoje nápady.

Zorganizovali tvorivé dielne, súťaž vo varení tradičných a moderných jedál „Food Fest“ Heľpa, ale aj iné športové, kultúrne či spoločenské podujatia.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM