Katarína Oravská Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Brezna si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Brezňania. Ako si pochúťku pripravujú?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Brezna si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania, čo dobre vedia aj Brezňania.

Na rôzne spôsoby

„Zbierame ho v okolí Hronca,“ prezradil Martin z Čierneho Balogu a pokračoval, „jedávame ho surový na chlieb, aj od jedla namiesto cibule a bežného cesnaku, aj si ho uskladňujeme s olejom do pohárikov.“

Ako povedala Katarína z Brezna, raz mali doma medvedí cesnak od známych, tí však nechceli prezradiť lokalitu, kde u nás rastie. „Chuťovo výborné. Stačí len tak na chleba s maslom alebo zmiešať s cottage cheesom. Skúšali sme tiež rizoto s medvedím cesnakom a je to veľká delikatesa. Niečo sme si aj zamrazili, aby sme si medvedí cesnak mohli vychutnať aj počas roka.“

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Reagovali ste aj na našom facebooku. Monika napísala, že si z neho robí pesto, aby jej vydržal celý rok. Skvelé nátierky sú z neho podľa Márie aj Beáty. „Pesto, nátierka aj polievka alebo len tak na chleba s maslom,“ uviedla Alenka. „My to lúhujeme v destiláte, je to dobrý všeliek,“ dodala Janka.

Keď sa rozhodnete kuchtiť s medvedím cesnakom, buďte opatrný. Znižuje krvný tlak, takže to s jeho konzumáciou netreba ani preháňať. Pri zbieraní si ho tiež ľahko môžete zameniť s jedovatou konvalinkou. „Dá sa pomýliť s listami konvalinky, ktoré obsahujú jed. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak,“ upozornil Michal, ktorý dodal, že aj jeho kvet vyzerá úplne inak ako kvet konvalinky.

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM