Rôzne

Škola volá, akcie lákajú a peňaženky sa otvárajú. Na čo si dať pozor?

Pulty predajní sa už zapĺňajú školskými potrebami, na akcie lákajú letáky či reklama. Ako výhodne nakúpiť pomôcky a neprerobiť? Myslite aj na príspevky.

Ilustračný obrázok k článku Škola volá, akcie lákajú a peňaženky sa otvárajú. Na čo si dať pozor?
Zdroj: TASR

Mnohé rodiny mali počas prázdnin oveľa vyššie výdavky – či už boli na dovolenke v zahraničí, alebo na našich kúpaliskách. Tí rodičia, ktorí majú doma viacerých školákov, sa musia opäť pripraviť na vysoké sumy súvisiace s novým školským rokom.

Navyše, septembrovú výplatu uvidíme až v októbri, a tak mnohí siahajú na rezervy. A do konca roka sa treba celkovo pripraviť na vyššie výdavky – mnohí už radšej myslia vopred na Vianoce a nechcú sa zruinovať na záver roka.

Najdrahší je prváčik

Podľa Dagam Bajtala, odborníka na osobné financie z Partners Group SK, vo financiách platí, že najrýchlejšie peniaze sú často tie najdrahšie. Výbava prváčika niečo stojí a nie všetci rodičia majú finančnú rezervu na to, aby všetky výdavky zvládli v jednom mesiaci. Je dôležité poznať výdavky spojené s nástupom dieťaťa do školy a pripraviť sa.

Navyše, pri nakupovaní na poslednú chvíľu je rodič v strese, koná rýchlo, často bez potrebného uváženia.

Pri príprave do školy sa dá ušetriť práve pri drahších položkách, ako sú školská taška, tepláková súprava, prezuvky. Možno ich totiž nakúpiť v predstihu aj cez internetový obchod, kde sú ceny výrazne nižšie, ako v kamenných obchodoch.

Čítajte aj: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Ak si veľa toho nemôžete dovoliť, nakupujte ozaj rozumne. Vaše dieťa za dva mesiace nevypíše desať zošitov. Niečo si teda môžete nechať ako vianočné darčeky, prípadne ich posunúť ako tip starým rodičom.

Náklady na prváka a staršieho školáka sa líšia. Kým prváčikovi treba kúpiť všetko nanovo, žiak vo vyššom ročníku používa aj veci z predchádzajúcich rokov, treba ich len dopĺňať. To však neznamená, že starší školák stojí menej, skôr naopak. Starší školáci majú síce menej pomôcok, ale zvyčajne drahších, nehovoriac o oblečení. Nevyhnutnosťou pre dnešných školákov je osobný počítač s prístupom na internet či mobil.

Pozor na akcie!

O tom, že akcie nie sú vždy výhodné, sa hovorí často. Na čo si treba dať pozor, je akciový ošiaľ tesne pred nástupom do školy. Treba počítať s tým, že nie všetky akciové ceny sú aj v skutočnosti akciové!

Ak sa rodič predsa len rozhodne pre akciový nákup, rozhodne by si mal naň pár mesiacov vopred vytvárať finančnú rezervu. Ak ste už nestihli, máte aj iné možnosti.

Počkajte na školu. Niektoré ponúkajú rodičom možnosť nakúpiť pomôcky hromadne, čím ušetríte nemálo eur.

Alebo sa dohodnite s iným rodičom. Päťdesiat zošitov určite vaše dieťa nepotrebuje, no ak sa dohodnete viacerí a kúpite väčšie balenie, ušetrené eurá máte vo vrecku!

Rozumne a nie bezhlavo

Vedzte, že hypermarkety a obchodníci idú na spotrebiteľa vždy psychologicky. Presne vedia, že na ľudí platí masovosť. Spoliehajú na to, že väčšina nabehne do obchodov s deťmi a tie „potrebujú aj toto, aj tamto“.

Navyše, to, čo sa koncom augusta a začiatkom septembra tvári ako akciové, o mesiac nájdete za rovnakú a dokonca aj nižšiu cenu. Obchodníci sa už v tom čase sústredia na predvianočné reklamy a tovar.

Čítajte aj: Ťaháky v mobile sú minulosť. Študenti si na písomkách pomáhajú aj nechtami

V neposlednom rade, zistite si, či a akou sumou prispieva na prvákov vaša mestská časť či obec. Mnohé dávajú mimoriadne finančné príspevky alebo balíčky pre prvákov. Desiatky eur určite oceníte.

Napríklad bratislavské mestské časti Ružinov a Nové Mesto prispeli aj minulý rok prvákom na školské potreby a pomôcky. Prostredníctvom finančného príspevku vo výške 35 eur chcú každý rok podporiť rodiny, ktoré majú v tomto období zvýšené náklady spojené s nástupom ich dieťaťa do školy. Musíte sa pýtať!

Ilustračné foto, TASR

Skolske pomocky
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM