Katarína Oravská Rôzne

Školáčka Jessica upozoňuje na odpadky v prírode originálnymi tabuľkami: Nominácia do prestížnej súťaže ju prekvapila!

Mladú Mýťanku už nebavilo pozerať sa na našu prírodu znečistenú odpadkami. Začala ju preto spolu s priateľmi upratovať. Na neporiadok navyše upozorňuje naozaj originálnym spôsobom. Za svoju činnosť je nominovaná na detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Školáčka Jessica upozoňuje na odpadky v prírode originálnymi tabuľkami: Nominácia do prestížnej súťaže ju prekvapila!
Zdroj: Dnes24.sk

Jessica Prečuchová je nominovaná na Detský čin roka 2014 v kategórii Pomoc prírode. Čo na to hovorí? „Fúha, veľmi ma to prekvapilo. Nevedela som, prečo sa ma pýtajú autori listu, aby som im o tomto skutku niečo povedala, myslela som si, že to len tak a odpovedala. Strašne ma prekvapilo, keď som zistila o čo ide, ale potešilo,“ hovorí Jessica.

Jessica býva už šesť rokov v obci Mýto pod Ďumbierom. Našu malebnú prírodu má rada a preto ju trápilo, ako ju ľudia dokážu zahltiť odpadkami. Zhruba pred rokom začala preto s jej upratovaním. „Stále chodím do prírody, už od malička. Nepáčilo sa mi, ako to tam vyzeralo, tak mi len tak so susedom napadlo, že pozbierame nejaké smeti. Chytilo nás to, zavolala som aj kamarátky a tak sme zbierali už viacerí,“ prezradila, čo ju k upratovaniu viedlo.

Miesta, ktoré vyriadili však neskôr vyzerali opäť ako pred ich upratovaním a takisto tam boli povyhadzované odpadky. Jessica preto dostala zaujímavý nápad. Rozmýšľala, ako zviditeľniť tento problém a upozorniť na to, ako to okolo nás vyzerá. Začala preto vyrábať drevená tabuľky.

Na tabuľkách sú krátke citáty, ako napríklad Neznečisťuj, chráň a prírodné motívy ako list. „Zo starých dosiek vyrežem kruh a do kruhu vypaľujem vypaľovačkou na drevo a potom akrylom alebo nejakou silnejšou farbou maľujem rôzne motívy, aby to bolo farebnejšie a viac tak bilo do očí,“ prezradila zo zákulisia výroby Jessica, ktorá aktuálne navštevuje prvý ročník Súkromnej strednej školy vo Zvolene, odbor propagačné výtvarníctvo.

Svojim hlasom ju môžete podporiť TU. Online hlasovanie pre verejnosť trvá do 28. novembra.

Foto: Archív Jessica Prečuchová

Originálne tabuľky
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM